pátek 13. listopadu 2020

Nepovinná a bezplatná četba: Názory fotbalového netrenéra (7)

 Německo - Česko 1:0

Sledoval jsem toto utkání a poslouchal přitom názory spolukomentátora přenosu, bývalého fotbalisty Martina Hyského. Martin Hyský je nyní trenérem mládežnického týmu U 21 Slavie Praha. Předtím trénoval B tým Slavie. Hyský je podle toho, což sám řekl, považován za nepříjemného kritika. Hyský skutečně řekl hodně důležitých a odborných poznámek k utkání. Ale jeho poznámky se týkaly především taktických chyb a chyb v práci s míčem. 

Z toho, jak se vyjadřuje, lze vyčíst, že čeští trenéři budou i nadále pokračovat v málo technickém, ale hlavně taktickém a dnes již i kondičním fotbale. Ten jejich postoj není v odporu k technickému fotbalu. Jsou prostě bezradní, nevědí, jak učit techniku pro soudobý fotbal. V rozhovorech různých trenérů jsem nezaslechl žádný alespoň náznak, že se vyhlásí válka technickému zaostávání. 

A o tom, že se neví jak na to, svědčí každé ligové utkání. Musím ale uznat, že někteří trenéři ještě stále učí hru tělem, která kdysi patřila do našeho fotbalu. Hra tělem je stále důležitou součástí fotbalu.