sobota 1. října 2022

Fotbal (1)

 Česko - Portugalsko 0:4, Švýcarsko - Česko 2:1 (obě utkání v Poháru národů)

Utkání s Portugalci umožnilo díky kvalitě Portugalců odhalit ve velmi velkém rozsahu nedostatky našeho pojetí fotbalu. Pokud mají být naši hráči úspěšní v takových utkáních, musejí být připravováni tak jako Portugalci a také hráči se musí sami připravovat tak, jako se od dětství připravují sami Portugalci.

V utkání se Švýcary překvapili z našich hráčů Vlkanova a Zima. Barák hraje český nevýbušný fotbal minulosti, i když hraje italskou ligu. Takovým "staříkům" se u nás - bůhvíproč - říká zkušení hráči. 

Aby se český fotbal mohl změnit, pokud vůbec existují takové plány, musí se vymýtit spousta zvyklostí, musí existovat trenéři špičkové evropské techniky, přesné práce s míčem, prostě hráči musí být vyučováni potřebnému velkému množství technických dovedností nejvyšší úrovně pro hraní těžkých zápasů s nejtěžšími soupeři. Jiná cesta k úspěchům neexistuje. Dnes běhá ve velkém nasazení spousta mužstev, takže česká běhavá cesta Slávistů, cesta s nevalnou technikou, s málo přesnou hrou nemá budoucnost. 

Sebelepší taktika s technicky nekvalitními hráči nevede k úspěchům. Stejně tak mizerná taktická disciplina kvalitních techniků může vést v dnešní době ke katastrofě, jakou zažila brazilská reprezentace (asi to bylo v r. 2014) na mistrovství světa ve vlastní zemi.

(Budu ještě někdy pokračovat. Nejsem zvyklý psát o fotbale, takže mi to dá zabrat. Když přemýšlím o fotbale, tak si to představuji většinou obrazově.)