neděle 13. listopadu 2022

Jan Koller

 Včera od 21.25 hod. vysílala ČT1 mimořádně kvalitní pořad o našem bývalém fotbalovém reprezentantovi Janu Kollerovi, nejlepším reprezentačním střelci gólů v české i československé historii. Poprve jsem viděl tak velké množství záběrů z jeho i někdy nelehkého sportovního života a z jeho i někdy nelehkého soukromí.

Teprve po létech jsem viděl, jaký to byl úžasný fotbalista. Díky mimořádnému belgickému trenérovi v belgickém Lokerenu, který dokázal z nevalného, laciného fotbalisty vychovat velkou evropskou hvězdu! J. Kollera pak koupil Anderlecht a poté Borussia Dortmund, tehdy za více než 400 milionů (v Kč). 

Jan Koller mi čistou, účelnou hrou připomíná Belgičana, středopolaře Kevina De Bruyne, i když J.Koller byl útočníkem. Když někdo chce hrát podobně jako K. De Bruyne nebo jako J. Koller, musí trénovat tak, jako trénoval J.Koller, či trénuje K. De Bruyne. Čte-li to nějaký mladý fotbalista, tak by měl zkusit vyhledat podobnosti ve hře těchto dvou hráčů a také vyhledat rozdíly ve hře těchto hráčů.

Je snadné vyhodit nějakého hráče z mužstva, těžší je ale dokázat to, co dokázal s J. Kollerem trenér v Lokerenu. Udělat hvězdu z nezajímavého hráče a na první pohled neperspektivního hráče je velký kumšt. Obvykle to vypadá, že to trenéři neumějí, a to ani bývalí slavní fotbalisté v roli trenérů. Takže se kupují hotoví, zralí fotbalisté, pokud je dost peněz.

Když se někdy dívám v televizi na náš ligový fotbal, zaráží mě, že trenéři trénují hráče pro jiný fotbal, než který může být úspěšný v Evropě. Pokud jde o práci s míčem, musí se pracovat individuálně s každým hráčem tak, aby se každý hráč v mužstvu zlepšil, aby pak dokázal hrát v zápasech s technikou vyšší evropské úrovně, což je možné, pokud se vůbec ví, co patří do soudobé evropské technické kvality a jak se to má učit. A to, že se to neumí, je vidět ve všech zápasech v naší lize a v evropských pohárech. 

K tomu, aby se projevily možné fotbalové kvality nějakého fotbalisty, o kterých neví ani on, je zapotřebí trenérského fotbalového "šamana", který zná tu správnou fotbalovou medicinu a který ví, že léčba "dřevěného" fotbalisty bude trvat třeba rok, nebo i dva roky, ba i více.