pondělí 26. března 2018

Bylo by velkou chybou podcenit to

Jak nám sděluje náš zvláštní dopisovatel z Varšavy, ihned po příjezdu mu bylo divné, že Varšava je plná Poláků. Samej Polák, kam se podíváš, jak nám konsternován napsal. Také naši příhraniční dopisovatelé oznamují, že naše armáda to nebere na lehkou váhu a v rekordně krátké době obsadila pohraniční pevnosti z 1. republiky na severu republiky. Kosmonoská domobrana nezůstala pozadu a v několikapatrovém podzemním bunkru panuje veselá nálada, doplňují se zásoby, každou chvilku některý z domobranců spustí : Červený šátečku, kolem se toč, kolem se toč. Já musím na Poláka, já nevím proč, já nevím proč.

Chlapci vytahují z podzemí dalekonosné praky nové konstrukce. Gumy praků už nejsou natahovány čtyřmi páry krav, ale důmyslným hydraulickým systémem, jehož pohon a osvětlení obstarává polní benzinová elektrocentrála.

Vedení domobrany nařizuje připravit v 1. podzemním patře slavnostní místnost, ve které se bude podepisovat případná kapitulace polských oddílů útočících v katastru Kosmonos. Pro případ, že to "prosereme", jak řekl zástupce velitele domobrany, musíme nacvičit důstojnou kapitulaci s tradičním předáním symbolického klíče od Kosmonos. Určité napětí vyvolala informace, že někdo zcizil šavli, kterou by v takové situaci předával polskému veliteli velitel naší domobrany. Nakonec se šavle překvapivě našla u jednoho velmi počestného občana, který uvedl, že se domníval, že to vyhrajeme a tudíž že se šavle nebude muset předávat.

A také bylo rozhodnuto, ať už to dopadne jakkoliv, bude se pak konat slavnostní mše v našem kostele pro bojové oddíly obou stran a přehlídka vítězů a poražených. Velení domobrany upozorňuje, že nebude vydán zákaz pití vody, jak se prý domnívají někteří bojovníci.