pátek 16. března 2018

Pozor! Fantastický dvanáctiletý driblér Lucianinho

Malý Brazilec, který hraje už nyní s obrovským přehledem. Suverénní driblér. Úžasný střelec z  dálky a - podržte se - velmi rád pálí do šibenice, což je jeho hobby - ve dvanácti létech. Pro otce dnešních žáčků : takhle vypadá hra světové špičky v dětském fotbalu. O jednom českém výborném chlapci vím. Také toho umí hodně a je připravován "poněkud hodně" jinak než je obvyklé. Víc zatím nemohu říct. Až to bude možné, ihned Vám to sdělím.

Otcové dnešních žáčků, kteří věří v úspěch tréninkem běžnými metodami, se nedočkají splnění snu. Poctivý trénink ještě neznamená, že z chlapce vyroste velký fotbalista. I když  by mohl mít předpoklady. To jest, že by byl rychlý, snaživý, pracovitý (v klubovém tréninku), inklinující k technické hře, jevící přehled a disponující zajímavým postřehem. Takových je u nás i ve světě hodně. Rozhoduje to, jak malý fotbalový nadšenec a jeho trenér (nebo otec) vidí dnešní fotbal a jaké metody budou použity k dosažení (či k nedosažení) vysoké evropské úrovně, jak strmě povede cesta k výšinám, nebo jenom (po létech tréninků) do "základního tábora", odkud je vidět z větší blízkosti vrchol, a to jen někdy, pokud není ten proklatý, pocitově neschůdný kopec v mracích.

Takže - protože se fotbal v dnešní době velmi rychle mění - je třeba malé a dorostenecké plejéry připravovat nikoliv na stávající český muzeální fotbal, ale na evropský vrcholný fotbal. Jinak budou čeští diváci i nadále chodit na fotbal do unikátního českého kinetického muzea - se živými kinety.

Vysvětlivka : připravovat se na evropský vrcholný fotbal (dnešní i budoucí) znamená začít u nás konečně s tím, co se u nás po desítky let "úspěšně" opomíjí. To znamená vyučovat nejdříve základní detaily dynamické práce s míčem na nejvyšší úrovni a pak teprve nacvičovat různá cvičení, kombinace, atd. Chtít hrát moderní fotbal s hráči, kteří neumějí zpracovat bleskově míč, přesně střílet, vodit kvalitně míč, neobejdou s míčem ani kozu, která se přišla napást na hřiště, je sice projevem osobní odvahy trenérů a hráčů, ale body do tabulek v Evropě to nepřinese, ba ani potřebné peníze. K úspěšnému nácviku základních detailů dynamické práce s míčem je třeba naučit se pracovat s vhodnými trenažéry pro individuální nácvik a také pro nácvik ve dvojicích a trojicích. Odhaduji, že pro získání úrovně, za kterou nebude třeba se stydět, je zapotřebí asi tak 1OO OOO kopů a manipulací s míčem. Manipulací, které budou umožňovat růst hráče! Tedy ne jakýchkoliv. Hráč má být něco jako kvalitní soutěžní tanečník, nebo eskamotér v jiné oblasti. Tedy nikoliv jenom jako běhavý atlet, který včera uviděl poprve balon a tak se snaží, protože nějak se přece živit musí. Dnes je vyloučeno spoléhat se na to, že hráč sám zodpovědně poroste technicky. Jednak to neví jak a jednak to také neví jeho trenér, protože nikdy do balonu kopnout na úrovni neuměl. Neuměl to ale naučit ani slavný slovenský bombarďák a technik Jozef Adamec a neumí to naučit v Sokolově ani současný trenér Pavel Horváth. Ano, ten Pavel z Plzně.

Pokud mi to moje mizející paměť umožní, začnu už psát o metodách přípravy a o tom, v čem se liší náš fotbal od vrcholného jinde a proč. Nebude to už jenom psaní bez návodů, bude to už "cesta". Cesta v jedné oblasti přípravy fotbalisty.

Adresa videa s malým Brazilcem : Seznam.cz - Sport.cz - Fotbal - v úseku Ostatní. Název článku s videem : Kdo na místo Messiho či Ronalda?