sobota 13. července 2019

Jablonec - Bohemians 2:0

Dnes ráno (v pátek 12. července) jsem četl v Právu článek s názvem "Seřvaný od trenéra budu ještě milionkrát". A seřvaný hráč Jablonce dal po 18. hodině dva góly Bohemians Praha. Dost nemilé a současně i milé pro jabloneckého trenéra-řvouna Radu. Jan Matoušek, který přišel do Jablonce ze Slavie na hostování, a sice zadarmo, dal dva hezké góly v prvním utkání nové ligové sezóny. Matoušek je příliš dobrý na to, aby jej mohli trénovat čeští trenéři. Ti jsou schopni Matouška "zušlechťovat" tak dlouho, až se jednoho rána Matoušek probudí a uvědomí si, že je fotbalovým důchodcem a že to nikam s českými trenéry nedotáhl.

Sebevědomí českých fotbalových trenérů se dotýká hvězd (těch na obloze, nikoliv fotbalových).

V naší lize jsou jen dva hráči, kteří mají minimální odpor k běhání. Matoušek a Král ze Slavie. Ofenzivní Matoušek a defenzivní Král - dva lehkonožkové fotbaloví. Oba dva ještě potřebují absolvovat množství individuálních tréninků techniky, aby se z nich stali vyjímeční fotbalisté. Imponuje mi jejich rozsáhlý "pracovní prostor" ("poloměr doletu"), jejich hra má smysl.

Základním nedostatkem současného českého fotbalu je nedostatečná technika pro hru ve vysokých rychlostech. To není zapřičiněno nedostatkem vhodných hráčů (talentů), ale neznalostí účinných metod tréninku pro vysokorychlostní fotbal. Bez individuálních tréninků techniky vedených odborníky na techniku jednotlivých hráčů (disponujících různými přednostmi a nedostatky) marno věřit na úspěchy, či dokonce na zázraky.

Utkání Jablonec - Bohemians, pokud by bylo natočeno a vydáno na DVD, mohlo by sloužit jako studijní materiál s množstvím ukázek technických nedostatků, se kterými si čeští trenéři nevědí rady. Napadá mi, netouží dokonce snad naši trenéři po tom, aby si jako Mourinho mohli ukázat na jakéhokoliv hráče za jakékoliv prachy, aby pak mohli ukazovat celému světu, jací jsou frajeři v oblasti taktiky?