čtvrtek 23. ledna 2020

Recept na pomazánku

(Možná ji už někdo také vymyslel a vytvořil.)

Pomazánka jedné manželky pracující v hlubokém utajení

Ingredience:
1) 3 balíčky sýru Palouček
2) 1 balíček taveného sýru Šumava
3) 2 natvrdo vařená vejce
4) polévková lžíce pomazánkového másla (neochuceného)
5) polévková lžíce tatarské omáčky
6) půl polévkové lžíce plnotučné hořčice
7) 2 jarní cibulky jemně nakrájené
8) podle chuti sůl - s citem!
9) chléb Šumava

Vejce nastrouhat a všechno mimo chlebu Šumava v míse rozmačkat, nebo rozpatlat, nebo rozhňácat, nebo rozmatlat, nebo rozňamtat (to podle regionálního dialektu, či žargonu případného zájemce).

Pokud se to nepřekyselí nebo nepřesolí, je to pomazánka plné chuti (třeba na jednohubky) - přitom neunavující až k otupělosti. Jednohubky se umístí na několik mís a pořád a pořád se (bezmocně, nezadržitelně) konzumují. Chléb "Šumava" je nakrájený již v pekárně na tenké krajíčky. Chléb, měkkoučký, ještě mladý, svěží, nakrájený na vhodné pásky, úžasně chuťově koresponduje s pomazánkou, jak by řekli význační hornokosmonoští gurmáni. Takový pásek 5x3 cm nezklame, i když pásky jiných rozměrů nezůstávají pozadu. Pásky se neopékají!

(Na dotaz Rautu, co je to chuťová korespondence, odpověděl sám pan pojizerský jazykový župan. Jde prý o dopisování si několika chuťových množin a podmnožin.)