pátek 14. února 2020

Měření rychlosti větru

Na měření rychlosti větru se používají anemometry. Začnu anemometr shánět. Až ho seženu budu zveřejňovat občas rychlost, hlavně při velkých "průvanech", které asi budou řádit častěji. Také se dívate s obavami na střechu, na své stromy a na spoustu předmětů, které dokážou za určitých podmínek létat, i když nemají peří, nebo křídla, nebo aerodynamické tvary úrovně třeba nevalné? 

Jednoduchý letecký profil křídla má spodní stranu na křídle rovnou a horní strana profilu je křivka s nejvyšším bodem v určité vzdálenosti od náběžné hrany. Odtoková hrana horní křivkovité části  vytváří s koncem dolní rovné části zhruba trojúhelníkové zakončení. Takový tvar vytváří při určité rychlosti aerodynamický vztlak, takže se letadlo začne nadzvedávat, vznášet. Ten vztlak dokáže vyvolávat i profil trojúhelníkový s dolní rovnou stranou. Vztlak je ovšem menší.

U střech je to složitější, tam jsou další vlivy - nárazy, víry, střídavě opačné proudění, uvolnění části krytiny, podfukování pod zvednutou část střechy, odolnost a provedení střechy staré tak, že už nikdo  nezná rok zhotovení. Ta potvora nazývaná Sabine zkoušela všechno možné, aby napáchala co nejvíce škod. Jenom kolik hodin tomu věnovala denně, kolik nárazů ve vysokých rychlostech za den.

Mám podezření, že v severních Kosmonosech nebyly rychlosti tak velké jako jinde v nížinách, i když to stačilo bohatě ažaž. Další škody vznikají nikoliv působením vztlaku, ale dlouhým působením tlaku větru na plošné objekty stojící v trase větru. Co vítr dokáže, je vidět na záběrech z Ameriky z městských oblastí s ulicemi s dřevěnými domky. Ulice téměř bez stojících domků, téměř vše povaleno - jak po náletu.

Možná by se už mělo uvažovat o komfortních moderních zemljankách. Každopádně si seženu anemometr, abych věděl, zda už začít kopat na zahradě zemljanku 4+1, nebo si prozatímně najít a vyztužit na Babě noru po jezevcovi. Ta moje současná chatrč už dávno měla být uložena s náležitými poctami na skládce. Holka, budeš mi stejně chybět! Budu Ti nosit květiny na michalovickou skládku.