neděle 9. února 2020

Sportovní dovednosti

Zdeněk Haník v posledním čísle Sport MAGAZINU se zabývá také dovednostmi ve sportu. Dnes by nepřiváděl ze zahraničí trenéry k mužstvům dospělých, ale k mládeži, protože prý málo platné o rozvoji dovedností vědí za našimi hranicemi víc. Šlo by spíš o vývoj než o aktuální výsledky.

Vyzdvihuje práci trenérů tenisové mládeže, kde se pracuje pozoruhodně s utvářením dovedností. O víkendu viděl v Hrádku nad Nisou hrát nejlepší české jedenáctileté tenisty. To jsou prý dovednostně hotoví hráči, vydrilovaní s precizní technikou. Nechce se dotknout jiných sportů, ale takovouto výbavu naši jedenáctiletí volejbalisté nemají.

Zdeněk Haník je bývalý trenér volejbalu rakouské a české reprezentace a místopředseda ČOV.

Connor McDavid, asi největší hokejová hvězda současnosti (Edmonton Oilers), 23 let, je příkladem slušného, extrémně zapáleného hokejisty, skromného mimořádného tréninkového dříče. V létě ve 12 létech trénoval s devatenáctiletým hráčem NHL Samem Gagnerem, který pak řekl : "Connor dokázal dělat tehdy věci, kterých já jsem nebyl schopný. Dodnes to nechápu."

Connor je další superhvězda, která věnuje tréninku mimořádnou pozornost. Stejně jako Jaromír Jágr trénuje i individuálně. Connor je úžasně rychlý na bruslích. V mládí prý bruslil neustále. V létě na kolečkových bruslích, v zimě na ledě.

Connor McDavid je další superhvězdou, která dokazuje, že je vyloučeno vyniknout jenom kolektivními tréninky. V životopisech slavných hráčů fotbalu a hokeje najdete informace o posedlosti jejich sportem, o spoustě hodin navíc věnovaných jejich sportu. A k tomu dodám, že museli mít potřebné kvalitní informace, museli být schopni vybírat si z množství informací ty, které vedly k rozvoji dovedností potřebných k vysokému mistrovství. V jejich okolí se musel zřejmě objevit zkušený trenér, který je dokázal zapálit pro potřebnou přípravu, který jim sport neznechutil a naučil je o jejich sportu uvažovat.

A ještě něco: pokud se zvolí špatná cesta, špatné metody, nekvalitní trenéři, nepomůže ani obrovské množství tréninkové práce.