středa 13. května 2020

Training skills : Sergio Busquets

Můj internetový přítel mě upozornil na ukázky míčové techniky barcelonského záložníka Sergia Busquetse. Zadal jsem tedy na Youtube adresu: Sergio Busquets. Videí je tam s ním dost. Vybral jsem si: Training skills - Sergio Busquets. Skill = dovednost, zručnost. Sergio na videu hraje se spoluhráči kruhové bago. Stojí za to vidět ty dovednosti hráčů Barcelony - přesnost, rychlost rozhodování, jistota, technická vybavenost vysoké úrovně.

Toto video pokračuje dále pod nadpisem: Training skills - A spectacular training match.

Training = trénink/spectacular = působivý, velkolepý, úžasný/match = zápas.
Takže: úžasný tréninkový zápas.

A byla to teda podívaná! Tehdy ještě byli v Barceloně Neymar, Mascherano, Iniesta. Nejlepší nebyl v tomto tréninkovém utkání (utkání jenom mezi hráči Barcelony) Messi, ale Neymar! Tak, jako v tomto utkání, Neymar tehdy ještě nehrál v ligových soutěžních utkáních a v evropských soutěžích. Teprve v současnosti řádí Neymar tak, jako v tomto tréninkovém utkání na zkráceném hřišti. Hřiště bylo tehdy zúženo a zkráceno. Bylo kratší než půl hřiště. Neymar hraje už nyní ofenzivní fotbal budoucnosti.

Pokud máte televizor s Wi-Fi, pusťte si tu parádu na velké ploše. Také je možné z notebooku poslat vhodným kabelem obraz (Youtube) na velkou TV obrazovku, pokud je televizor na to uzpůsoben.

Na analýzu Neymarovy činnosti na hřišti si pořídím nějaké kvalitní zařízení na zpomalování a zastavování záznamů, protože jeho bleskovost práce s míčem nestačím sledovat. A je třeba sledovat nejen bleskovou práci s míčem, ale i úžasný přehled, rychlé rozhodování a bleskově realizované volby obtížných cest do vhodných prostorů ku střelbě nebo k efektivním přihrávkám v útočném pásmu.

A k tomu dodám, že základ takového mistrovství je v tom, co se u nás podceňuje - ve vedení míče. Špičkové vedení míče je námět pro budoucnost českého fotbalu - pro každého českého trenéra. Ovšem - protože o tom píše neznámá nula Bizon, není třeba se tím vůbec vzrušovat.

Je zajímavé, že čeští fotbalisté, pánové Nedvěd, Rosický, Poborský a Patrik Berger, to věděli už dávno.