úterý 23. června 2020

Sparta

Sparta zase hraje v duchu svých tradic - bojovně, kolektivně, zase na naše poměry s vysokou úrovní. A to bez dalších velkých nákupů hráčů. Takže na tom má obrovský podíl Pan trenér Kotal. Dříve jsem si myslel, že pan Kotal je zaměřen jenom na taktiku. Z nesebevědomého mužstva jevícího se jako tým nekvalitních hráčů, kteří nejsou schopni pokračovat v tradicích "železné"Sparty, protože na to nemají, vytvořil pan Kotal během krátké doby mužstvo, na které se dá dívat, které hraje skutečný český špičkový prvoligový fotbal, nikoliv tu bezradnou hrůzu z nedávné minulosti.

Pan Kotal, jak je vidno, na rozdíl od obou předešlých trenérů správně zvolil pořadí opatření, která by podle něj měla vést ku zlepšení projevu mužstva. Pan Kotal také zvolil úspěšně tréninkové postupy, které zvýšily herní, technické a taktické kvality hráčů, a to v krátké době. V nezvykle krátké době - na české poměry. Pan Kotal také pomohl svými postupy zvýšit sebevědomí hráčů, přesnost hry, snížil chybovost v rozhodování, chybovost přihrávek, oba dva důležité techniky (Dočkala a Kangu) přesvědčil o svém názoru na jejich, pro mužstvo potřebný pohyb po hřišti v ofenzivě i v defenzivě.

Nejsem trenér, nikdy jsem trenérem nebyl, přesto již dávno vím, že aby mužstvo šlapalo, musí mít všichni hráči vysokou kvalitu různých přihrávek, nesmí se připustit, aby byly velké rozdíly v technice, přehledu, názoru na spolupráci a pohyblivosti. K tomu, aby to klapalo, mají mužstva trenéry. Trenéři jsou na to, aby se svými asistenty dostali z každého hráče potřebný výkon. Výkon, který je v možnostech hráče. Tento výkon mohou hráči dosáhnout, pokud trenéři hráče dokážou naučit potřebné věci - v přijatelně dlouhé době. V naší lize je spousta hráčů, kteří by mohli hrát o hodně lépe.

Vidím v naší lize hráče, kteří po léta už nemají výkonnost potřebnou pro dnešní fotbal a tito hráči hrají pořád stejně mizerně. Není to jen chyba hráčů, ale především trenérů. Na to je jednoduchý lék. Chyby se musí u takových hráčů individuálně odstraňovat a to tak dlouho, až se jich hráč zbaví.  Pro trenéry to má jeden nepříjemný háček: musejí vědět, jak na to.

Takový jablonecký Matoušek: byl vyslán ze Slávie do Jablonce, aby tam rostl, aby se mohl vrátit do Slávie. Zatím jsem neviděl téměř žádný pokrok. S Matouškovými nedostatky tam asi nikdo nepracuje, přednosti se nerozrůstají. Domnívám se, kdyby se Matoušek vrátil do "rodné" Příbrami, že by tam zase sázel góly - jako před odchodem do Slávie. Příbram trénuje v současnosti Pavel Horváth.