středa 23. června 2021

Zkuste Bizonovy metody tréninku míčové techniky (8)

Kdysi jsem se pokusil vypočítat množství kopů do míče a množství manipulací s míčem potřebných pro získání vysoké technické úrovně. Už si nepamatuji, jak jsem přišel na množství asi 200 000 kopů a manipulací. To množství si už nepamatuji přesně, zato si ale pamatuji, že všechny tyto kopy a manipulace se musí trénovat jenom v pohybu, hlavně vysokými a nejvyššími rychlostmi! Bez účinných trenažérů asi jen těžko lze získat vysoké mistrovství pro soudobý fotbal. 

Je třeba zapomenout na zázračné talenty, je třeba trénovat důsledně to, co vyžaduje dnešní fotbal. Z informací o velkých fotbalových hvězdách je zřejmé, že tito "bohové" trénovali techniku více než bylo zvykem a jejich vývoj často ovlivňovali bývalí fotbaloví mistři. Pokud se trénuje chybnými způsoby, nepomohou ani zvýšené množství tréninkových hodin a tréninková poctivost.

A teď příklad: k osvojení přesné střelby na bránu (v pohybu) budete třeba potřebovat 5000 kopů a trenažér. Abyste se to naučili, budete trénovat obvykle sami, trenažéry Vám umožní to odkopat, protože běhat si za bránu pro míče, nebo do brány do sítě pro míče asi těžko málokoho zaujme. 

Bude-li potřeba 5000 kopů, tak z toho množství bude, dejme tomu, polovina kopů potřebná k dosažení přesnosti střelby a zbytek k zafixování naučeného. To, co uvádím, ta čísla, to je samozřejmě u každého jinak. Každý pochopitelně má svoje možnosti, vlohy. Tady nejde o to - jako ve škole - za určitý čas si osvojit probíranou látku, tady jde o to naučit se přesné práci s míčem bez ohledu na to, jak rychle se to naučí jiní. Jde o to vychovat technické hráče vysoké úrovně pro náš fotbal - ve větším počtu.

Jo, bez práce nejsou koláče. Jsou velmi zajímavé počty hodin, které musí absolvovat tenisté a houslisté k získání a udržení svého mistrovství. 

Když vidím v TV naše fotbalisty, tak vidím borce s neodpracovaným potřebným množstvím tréninkových hodin míčové techniky. Tedy nikoliv netalentované, ale patřičně netrénované. Také nyní na mistrovství Evropy jsou i v jiných mužstvech vidět hráči, kteří mají zbytečné technické nedostatky - přitom snadně odstranitelné. 

A ještě něco, co znám z vlastní zkušenosti. Po zimě nebo nějaké době bez míče lze snadno získat znovu cit pro míč a přesnost trenažérovým tréninkem. Nepochybuji, že i po úrazu bude doba k získání formy daleko kratší s pomocí trenažérového tréninku. Nebo po návratu k fotbalu po létech.