pondělí 5. července 2021

Česká republika - Dánsko 1:2 ve čtvrtfinále EURO21

 Naši hoši se dostali hodně daleko. Dále např. než Němci, Francouzi, Portugalci, Chorvati, Švédi, Holanďané.

Jak bylo zřejmé, nejlepší výkony předváděla mužstva, ve kterých bylo málo tzv. "leklých ryb", to znamená hráčů nebojovných, nespolupracujících, neschopných vycítit, jak se mají zapojit do hry. U Němců to byli např. Kroos a Sané. Kroos nebyl nikdy bojovník a pracant. Hraje postarší fotbal, zmizely jeho přednosti - přesné rohové kopy, přesné přihrávky a střely. Pohyb a agresivita mu chyběly už dávno. Připadal mi často jako hráč, který si přišel v poklidu odtrénovat během utkání svůj tréninkový plán. Udivovalo mě, že to nevadilo ani Zidanovi v Realu. V Realu hráli dříve skuteční specialisté na trestné kopy a rohové kopy - Roberto Carlos a David Beckham. Roberto Carlos kdysi dokázal dát gól i z rohového kopu - z nulového úhlu!

Kroos jako středopolař nebyl nikdy rychlý a běhavý, ani borec do soubojů ve středu hřiště, ani driblér.

Pokud jde o náš úspěch, domnívám se, že to dopadne jako vždycky. Zase se nepokročí dále ve zvyšování technických kvalit hráčů, zase se bude pozornost věnovat jen kondici a taktické disciplině. A techniku si budou vylepšovat jenom někteří hráči - z vlastní vůle, jako v minulosti. Viz Poborský, Rosický, Nedvěd, Patrik Berger, Panenka, Masopust, Kučera, Přáda.

Aby se náš fotbal zlepšil, musí se umět vychovávat daleko větší množství rychlých technických hráčů. Hráči musí být všichni vychováváni jako univerzální hráči, aby lépe chápali hru a spoluhráče, aby dokázali rozumně ovlivňovat hru. Každý hráč se musí naučit střílet v pohybu z různých vzdáleností. Přihrávat na úrovni odpovídající současnosti, nikoliv šedesátým létům minulého století. Každý se musí naučit kopat přesné trestné kopy a rohové kopy. S pojetím jednoho hráče v mužstvu, který umí kopnout trestný kop, se musí skoncovat. Pokud se použijí trenažéry, není to neřešitelný problém. 

Pokud se nestanoví velké cíle - dostihnout evropskou špičku - bude se pokračovat tak jako doposud. To, že se stanoví smělé cíle, znamená také vědět jak na to, aby se ty cíle daly dosáhnout. Například, že se začnou konečně odstraňovat zbytečné technické nedostatky, které zřejmě nikomu ve vrcholovém fotbalu nevadí. Kdyby vadily, tak už by byly dávno odstraněny. 

Vysoce kvalitní fotbal se nedá hrát bez vysoce kvalitní techniky. Vysoce kvalitní fotbal je fotbal, který téměř nikoho u nás nezajímá. Kdysi takový fotbal zajímal např. Karla Poborského a nemálo našich brankářů.