čtvrtek 12. května 2022

2. fotbalová liga: SK Líšeň 2019 - AC Sparta Praha B 1:0

 Obě mužstva jsou ve 2. lize v popředí tabulky. Hráči obou mužstev mají spoustu technických nedostatků, které by už v jejich věku neměli mít. Hráči ani trenéři očividně nevědí, jak trénovat dynamickou techniku pro dnešní fotbal. Pokud se neznají účinné tréninkové metody pro získání soudobé techniky, marné mnohaleté pachtění. Mizerná technika je příčinou zaostávání českého fotbalu. S technikou pro současný fotbal se nikdo nenarodí, technika pro současný fotbal se musí po léta učit a v osmnácti létech by měli být vhodní hráči (s dalšími potřebnými hráčskými kvalitami) připraveni na soudobý fotbal. Tedy nikoliv - jak je tradicí u nás - až někdy ve dvaceti pěti létech - nebo nikdy až do konce kariéry, což jak je vidno, u nás nějak zvlášť nikomu nevadí. 

Kvalitní auta se nedají vyrábět tam, kde se to neumí, kde nejsou potřebné konstrukční a výrobní náležitosti, kde nejsou nutné, nezbytné materiály a další nezbytnosti, bez kterých nelze uspět. A také když nejsou na to potřebně připraveni lidé. Snaha a nadšení nestačí, ba ani závazky brigád socialistické práce k významným výročím. Je třeba dělat to, co vede k úspěchu. 

Pokud se má zlepšit náš fotbal, tak mezi prvními kroky musí vzniknout seznam všech technických nedostatků - ignorovaných v našem fotbale. Domnívám se,že takový seznam neexistuje. Již tento seznam by asi byl velký problém, protože je vidět v každém utkání, že klubovým bossům, trenérům a hráčům nevadí spousta těchto nedostatků, nebo, což je ještě horší, že závažnost těchto nedostatků nechápou. Nechápou, že bez "správného fotbalového pravopisu" nelze hrát špičkový fotbal. 

Nestačí celoplošné zvýšení běžeckých požadavků, musí se také celoplošně zvýšit technické kvality správnými, účinnými tréninkovými postupy. Pokud se to někdy povede prosadit, pak se budou objevovat i u nás ve větším množství fotbalové hvězdy.