neděle 23. prosince 2012

Kosmonoský Bivoj

Dnes si moje žena vyprávěla se svou nejlepší kamarádkou tlumeným hlasem, ale tak abych to slyšel, že dnešní mužští nejsou nic moc. To prý takový Bivoj chytil divokého kance a na zádech ho donesl až do civilizace.

To mi připomnělo můj dluh vůči Vilému Chrástu Podbabskému. Vilém totiž na str. 98 svého Zápisníku hospodáře píše o svém ušlechtilém skutku, se kterým se nikde nepochlubil. Zaslechl kdysi, jak objekt jeho velké, ale neopětované lásky, učitelka základní školy Klementina Příhrazská, říká své známé s očividnou melancholií, že muži už nejsou muži, jako byl Bivoj.

Viléma se to velmi dotklo a rozhodl se reagovat tak, jak má chlap reagovat. Odebral se do lesa na Babě a doslova tam uhonil obrovského divočáka. Vilém si nejdříve divočáka vzal na záda, ale pak se rozhodl nést jej v náručí, protože kanec srdceryvně naříkal a soucitný Vilém ho při chůzi konejšil a kolébal na rukou. Asi 200 metrů od Kosmonos zoufalství kance dosáhlo vrcholu. Vilém ho postavil na zem a dal mu svobodu, protože pro slzy sám neviděl na cestu. Pro oboustranné dojetí se dlouho od sebe nemohli odtrhnout. Ani obvyklá Vilémova chlapská drsnost neměla tehdy šanci.