sobota 1. prosince 2012

Noční mlatová cesta podle Viléma Chrásta Podbabského

Tak jsem se, pane Kloučku, podíval na internet, co to vlastně mlatová cesta či chodník je. Např. v Medlešicích bude mlatová cesta 1,5 metru široká. Základ medlešické cesty tvoří vrstva 15 cm vysoká z hrubého kameniva - frakce 32 až 63 mm. Na tom pak osmicentimetrová vrstva štěrkodrtě - frakce 0 až 32 mm. Povrch bude vytvořen z válcované lomové výsivky o tloušťce 4 cm, barva žlutá.

Potom jsem náhodou narazil v Deníku hospodáře Viléma Chrásta Podbabského na překvapivou informaci. Kdysi v Kosmonosích (na blíže neurčeném místě) existovala noční mlatová cesta. Podbabský neuvádí složení vrstev této mlatové cesty, ale zmiňuje se o účelu této prý velmi prospěšné pěší trasy.

Tato cesta se používala ve prospěch některých občanů, u kterých spoluobčané usoudili, že jim tato cesta pozitivně ovlivní psychiku a zlepší také krevní oběh. Takzvaný výmlat (který Podbabský blíže nespecifikuje) poskytnutý nesobeckými občany bezplatně, prý potřebným nejméně rok přinášel blahodárné účinky. Obzvláště mimořádných úspěchů se dosahovalo při léčbě chronické sprostitidy a hnusitidy.