sobota 14. února 2015

Informace k jakosti pitné vody v Kosmonosech

Web města Kosmonosy (www.kosmonosy.cz) přinesl zprávy o kvalitě pitné vody z vodovodní sítě VaK Ml. Boleslav (www.vakmb.cz). S výjimkou vápníku jsou všechny hodnoty nižší než přípustné.

Tvrdost vody se uvádí v mmol/litr a nyní činí 4,2 mmol/litr. Dříve se tvrdost uváděla v německých stupních. Chceme-li zjistit německé stupně tvrdosti, vynásobíme množství mmol/l číslem 5,6. Takže tvrdost vody v Kosmonosech (z veřejného vodovodu) činí 23,5 německých stupňů. To je hodně a projevuje se to na zařízeních pracujících s touto vodou. U praček je samozřejmé použití prostředků proti vzniku vodního kamene. U kotlů se nemá taková voda používat k doplňování systému, ztrácí-li se voda.

Větší teplota tvrdé vody - nad 60°C - rovná se větší nánosy z vody vyloučených látek na topná tělesa bojlerů, na výměníky kotlů, na stěny bojlerů, kotlů, vodovodních potrubí, praček, atd. V bojlerech a kotlech se také zvětšuje množství kalů, což také snižuje výkon, prodlužuje dobu ohřevu na potřebnou teplotu.

Dále : teplá voda z bojlerů není určená k pití. K pití také není voda chemicky upravovaná kvůli změkčení, snížení tvrdosti. Ke stálemu pití není také destilovaná voda. Voda upravená reverzní osmózou a dosahující kvalit destilované vody není také určená k pití. Voda fyzikálně upravená pomocí magnetů (kvůli usazování nánosů) by se asi neměla pít. To nevím přesně, ale nepil bych ji a nenasadil bych si magnet na hlavním přívodu pitné vody hned někam za vodoměr. Nevím, jak je to dnes, ale dříve, aby magnet pracoval úspěšně, musely být splněny určité podmínky. Viděl jsem kdysi drahý švýcarský parní vyvíječ (pro klimatizaci) poškozený tvrdou vodou, protože pracoval s magneticky (to jest fyzikálně, nikoliv chemicky) upravenou vodou.

Informace na webu města uvádí o látkách použitých k úpravě vody, že jde o režim bez chemické dezinfekce. Na webu vodáren MB stojí, že vodovody jsou hygienicky zabezpečovány dávkováním chlornanu sodného nebo plynného chlóru. Nanejvýš 0,3 mg/litr. V praxi se prý vodárny MB snaží o minimální dávkování (vakmb.cz).

A ještě k teplotě 60°C : tato teplota hraje důležitou roli u bakterií legionely v používané vodě. Také u uhelných kotlů je důležitá teplota 60°C, a to u topné vody. A sice u provozování kotlů pod touto teplotou. Dochází ku tzv. nízkoteplotní korozi a dehtování kotle. Informací k těmto problémům je na internetu spousta. Nepotřebujete ani přesné adresy. Stačí : legionela, nebo dehtování kotlů, atd.