středa 18. února 2015

Web města Kosmonosy

Na webu města Kosmonosy se objevily 3 zprávy. Zpráva o jednáních kvůli omezení nákladní dopravy přes město po "hradišťské" silnici, zpráva o závadách na opravené opěrné zdi u zámku a zpráva o tom, že se hledá někdo, kdo bude "mít 3 roky na starosti Kosmonoský zpravodaj". Naskýtá se velká příležitost, pokud bude redakční rada pracovat na potřebné úrovni, což znamená na daleko vyšší úrovni než v minulosti, že konečně budou všichni občané Kosmonos informováni tak, jako jsou informováni návštěvníci webu Naše Kosmonosy. Žádný zákon nezakazuje informační a názorovou pestrost a kvalitu. K tomu, aby městský měsíčník byl zajímavý, není potřeba plýtvat barvou a lakovat skutečnost na růžovo. Pokud někdo nutně potřebuje k životu růžovou optiku, doporučuji televizní filmy podle románů Rosamunde Pilcherové. Tam to umějí lépe. Kde také v Kosmonosech najdete takové nádherné mořské útesy jako u Rosamundy?

Až zase někdy v budoucnosti se půjde někam zeptat redaktor Zpravodaje, jako se šel zeptat ředitelky léčebny, mohla by mu redakční rada dát také seznam otázek, které napomohou osvětlení problematiky, která zajímá spoustu občanů? To, co řekne navštívená osobnost k závažnému problému bez dalších potřebných dotazů, je málo. Tak se totiž dovíme jenom o názoru osobnosti na problém, ale nemusíme se dovědět fakta, která mohou svědčit o tom, že skutečnost - ta mrcha neposlušná - je úplně jiná a méně učesaná, neřku-li zanedbaná.

Závady na omítce opěrné zdi u zámku se mohou také vysvětlit chybějící izolací proti vlhkosti zdiva. Mám dojem, že izolace se dělala jenom na straně, kde přiléhá zemina ke zdi. Nebyla asi odizolována vlhkost z nižšího terénu druhé strany zdi, kudy může vzlínat vlhkost nahoru do zdiva. Také by to byla nákladná akce - podřezat a izolovat tu tlustou kamennou zeď. Pokud je tomu tak, tak se bude opravovat stále dokola. Také na podezdívce plotu u hlavní brány se objevují závady na omítce (nebo nátěru?).