pátek 20. února 2015

Šmak

Můj názor, pokud jde o Šmak : vyhodit ho ohleduplně s ohledem na okolní zástavbu do vzduchu. Pokud by to nešlo, tak se nabízí možnost prodeje. A abych udělal radost plesové lobby a spolkům, přicházím s řešením : Šmak ponechat v majetku města a vdechnout mu nový život. Protože neznám vnitřní dispozice Šmaku, byl jsem tam jenom jednou - při nějakých volbách, moje další úvahy vycházejí jenom z domněnek o této kuriozitě. O kuriozitě, která bude i za 100 let výstrahou pro budoucí otce města.

Navrhuji zkrátit využívanou část Šmaku, oddělit a uzavřít zadní část budovy, především pokud je tam kuchyň a sklady kuchyně. Tato část bude oddělena protipožárně, bude odpojeno topení, vodovod a kanalizace této části od přední části. Nikdy v budoucnosti se již nesmí ze Šmaku stát restaurace.

Šmak bude upraven minimalisticky, Václave Petříčku, zvenčí a hlavně uvnitř. To znamená zmizí přihlouplé parády a na rekonstrukci se použijí kvalitní materiály s dlouhou životností s co nejmenšími nároky na údržbu. Podlahy pouze dlažba, zábradlí uvnitř nerez ocel, zábradlí venku pozinkované, okna a dveře plast. Na střeše budou zlikvidovány vikýře, krytina střechy bude z dražšího materiálu, z titanzinku. Není jej třeba natírat, má velkou výdrž. Okapní svody kvůli zlodějům - z plastu. Jižní čelo bude upraveno architektem, zmizí ty neproporční středové otvory na fasádě. Nikde nebude venku dřevo, okna budou všechna z bílého plastu - úspora za nátěry. Stěny v budově jenom bílé, kvůli opravám. Na jižním čele bude bílá omítka asi do výšky tří metrů. To kvůli opravám přitroublých graffiti. Bílá barva se bude vyrábět vždycky. Nad bílou omítkou bude až po střechu obklad ze světle šedého, nebo bílého plastu. Plast začíná tak vysoko kvůli sprejérům. Sundat graffiti z plastu asi není tak snadné jako zabílit napadenou stěnu. Plastové obklady jsou téměř bezúdržbové. Kdyby neexistovali graffiti mutanti, mohl by být plastový obklad od terasy až po střechu.

Nevím, z čeho byly postaveny stěny. Rozvody elektřiny, vody a topné vody ústř. topení by byly umístěny u podlahy u stěn a zakryty potřebně pevnými, šedými plastovými kryty. (Kdysi jsem to viděl ve VaK Ml. Boleslav.) Tudíž by nebyly pod omítkou a ulehčovaly by opravy. Také počítačové rozvody by byly u zdi a zakrytovány. A pochopitelně i přívody hlásičů, atd.

Nové dělení prostoru by se provedlo nenosnými stěnami ze sádrokartonu a možná i posuvnými, skládacími stěnami. Upozorňuji, že neznám prostorovou situaci uvnitř, takže nevím, zda by se tam vešel sál, knihovna, informační centrum, sklady pro muzeum, prostory pro spolky, atd. Pokud by se něco podobného realizovalo, tak by to znamenalo razantně snížit projektem náklady provozu a údržby. A znamenalo by to také použít kvalitní, tudíž drahé materiály s dlouhou životností. A také by to znamenalo použít jen to nejnutnější množství materiálu. A nevydat ani korunu na další libůstky osob, pro které by se to pořídilo.

Zadní, odpojená část by se mohla někomu prodat na provozování hospody, obchodu, nebo by se ponechala jako skladová rezerva města - studený sklad.

Ovšem asi velkým problémem by byly ty obchody utopené v zahloubení na ulici před Šmakem, pokud patří ke Šmaku a jsou napojeny na topení, kanalizaci a vodu Šmaku.