čtvrtek 26. listopadu 2015

Gareth Bale

Dnes večer vysílala ČT Sport ukázky z dnešních zápasů Ligy mistrů UEFA. Dnes bylo umožněno ukázat Garethovi Baleovi, co umí. Konečně mohl hrát na levé straně a konečně mu nahrávali. Na to, že mu nenahrávají, si už dříve stěžoval. G. Bale byl koupen z Totenhamu za obrovské peníze. V Totenhamu hrál vždy na levé straně. A jeho výkony, jeho neuvěřitelné úniky po křídle vyvolaly v Evropě po zápase Totenhamu proti Interu Milán obrovské nadšení. Bale v tom utkání hrál proti nejlepšímu tehdejšímu pravému beku světa, Brazilci Maiconovi. Kolem Maicona několikrát prolétl s míčem jako blesk, Maicon vypadal ve srovnání s Balem jako chodec. Tehdy Bale ovlivnil zápas tak, jak to dokázali jen superfotbalisté typu Pelého, Maradony, Beckenbauera, Eusébia a několika málo dalších. Bale se přičinil svými individuálními akcemi o stažení velkého brankového náskoku Interu v době, kdy už obvykle mužstvo rezignuje. Ke zvrácení stavu při hře s velmi dobrým soupeřem nestačí jen vůle, chtění. Změnit situaci a být na to sám, protože spoluhráči na to fyzicky a fotbalově nemají, znamená disponovat buď mimořádnou driblérskou technikou, nebo (jako Bale) patřit mezi nejrychlejší hráče světa a ovládat ve velké rychlosti perfektně míč a umět v té rychlosti přesně střílet, nebo přihrávat.

Mezi Balem hrajícím na pravé straně a Balem hrajícím na levé straně je obrovský rozdíl. Napravo nadprůměrný fotbalista, nalevo superhvězda. V Totenhamu šéf a střelec trestných kopů, v Realu jenom asistent Ronalda. Bale, který stál strašlivé peníze, nebyl využíván tak, jak by si zasloužil a jak by Realu prospělo. Trenéři Ancelotti a Benítez dostávali desítky, či stovky milionů za vedení mužstva Realu a přesto nepochopili, jak Balea využít. Nepochybuji, že velmi dobře znali z videí hru Balea na levé straně, přesto jej nechávali hrát vpravo. Jak je možné, že takoví pověstní trenéři se tak špatně rozhodovali?

 Barcelona  v současnosti už nesází jenom na Messiho, Neymar a Suárez mohou hrát svou hru a Barcelona již nezávisí na zdraví, kondici a formě Messiho. Každý z těchto tří je jiný a dohromady asi nejlepší útok světa. Real s Balem vlevo, Ronaldem vpravo a s Benzemou uprostřed by mohl mít zase superútok. K tomu ale potřebuje i lepší zálohu. V Bayernu se objevil nový, mimořádný hráč Douglas Costa - v záloze. Připomíná mi rychlými starty s míčem a kvalitní technikou Eusébia.