pondělí 5. září 2016

Česko - Severní Irsko 0:0

Překvapilo mě, že Jarolím poslal na hřiště Skaláka a Pavelku. Oba dva hrají v cizině, oba předvedli výkon, který byl pod úrovní, která by měla být požadovaná od reprezentantů. Prohrát a vyhrát se může s kdejakou zemí, chybovat při hře také, to je samozřejmé, ale není samozřejmé, že republiku reprezentují hráči, kteří se neliší od běžných hráčů naší ligy. To obránce Novák, který také hraje v cizině, hrál fotbal, jaký se dnes hraje v cizině, na který se dá dívat a který má hlavu a patu. Skalák tak mizerně hrával, když se objevil v Boleslavi. Pak se zlepšil, ale včera zase hrál ten málo chytrý a technický podprůměrný fotbal jako kdysi. Pavelka je pomalý, běhá stále stejnou, nepříliš velkou rychlostí. O bleskových startech (a k tomu patřící kvalitní práci s míčem) asi ještě neslyšel. Jeho hra je překvapivá asi jako zpráva, že se bude navečer stmívat.

Psal jsem už dříve o české fotbalové chytrosti. Ještě jsou hráči, kteří tu chytrost mají. Kdybych byl ve vedení českého fotbalu, tak bych se snažil prosadit, aby byly všechny možné ukázky české a slovenské fotbalové chytrosti vyhledány ve filmových a televizních archivech a vydány na DVD, aby se zabránilo zapomenutí. Byl by to výborný zdroj poznání a také inspirace. A to přesto, že se dnes hraje fotbal jiný, rychlejší, tvrdší, bojovnější a náročnější na herní disciplínu. Říkám si pro sebe, že Češi bývali takovými mazanými evropskými Argentinci, i když těch mazaných nebylo nikdy nějak moc. Kučera, Masopust, Panenka, Poborský, Nedvěd, Jan a Patrik Bergerové, Vízek, Nehoda, Fiala, Skuhravý, Rosický, Šmicer, Řepka, Jankulovski, Koller, Ujfaluši, atd.

Na našich fotbalistech je vidět, že je zanedbána technická příprava, že se nepracuje na detailech správného provádění běžných míčových manipulací opakujících se mnohokrát při hře. Namátkou : zpracování míče při těsném bránění, hlavičkování, hra oběma nohama, přesné, rychle odesílané přihrávky po zemi, centry z křídel přes obránce, bleskové starty s míčem, sprinty s přesným vedením míče a třeba i autová vhazování, atd., atd. Ty delší sprinty s míčem, třeba při zachycení špatné přihrávky soupeře, u nás téměř neuvidíte. Přitom k tomu není potřeba být rychlý jako Bolt. Důležité je správně vyhodnotit situaci a včas při vhodné situaci ihned odstartovat a potom s přehledem zakončit. Bez kvalitně osvojeného vedení míče a nacvičeného zakončení se to neobejde. Takové věci se nenacvičují 2 minuty 28 vteřin ročně jako asi u nás (odhadnuto podle výsledků), ale tak dlouho a takovými metodami, až se to umí. Jako všude jinde.