pátek 23. září 2016

Fasáda obecního úřadu

Teprve teď jsem si více prohlédl novou fasádu obecního úřadu. Nádhera. Také parádně restaurovaný portál. Ten si prohlédnu (vychutnám) ještě víckrát, až se zase dostanu do centra. Nevím, jaké jsou předpisy pro barevnost fasád, zda je schvaluje nějaký úřad, nebo záleží na libovůli stavebníka, či majitele.

Novou fasádou obecního úřadu vznikl pro střed města problém. Všechna barevná řešení dalších, v budoucnosti opravených fasád centra by měla nějak "korespondovat" s fasádou obecního úřadu. Pokud se barevnost schvaluje, tak by se neměla připustit "lidová tvořivost" majitelů domů. Ve městě je už teď dost fasád, které barevně asi navrhoval Fantomas, nebo zlomyslný nepřítel Kosmonos.

Bílou barvou se nic nepokazí. Nyní hodně letí u nás i ve světě taková velmi světlá béžová, až téměř bílá barva. Barva nových fasád na starých, drahých domech třeba v Londýně.

Nevkus by se neměl připouštět. Tím, že si někdo pořídí dům, nestává se automaticky odborníkem na barevná řešení fasád. Návrh fasády musí vycházet z barevnosti v okolí, pokud tam nenavrhovali fasády šílenci. Výrazná barevná odlišnost není zrovna tím nejlepším nápadem. Vlastní dům je třeba vidět jako "kostku skládanky ulice a městské části", jako součást barevné kompozice ulice a městské části.

Mužskej s červenými kalhotami a zelenými botami není zrovna vzorem elegance. I když, jak to sleduji, taková doba už není daleko. Nejsem sám, kdo si myslí, že módní návrháři začínají šílet a někteří úspěšně už zešíleli. Takové gatě, jaké nosí nyní sportovci a televizní moderátoři, nosili v mém mládí největší burani. Myslím tím střih kalhot. V mém dětství bylo největší potupou pro kluka, když ho holič na přání rodičů ostříhal téměř dohola a nechal mu jen na vršku hlavy chomáček vlasů. Fuj! Ještě teď se mi z toho ježí poslední vlasy na hlavě.