středa 20. prosince 2017

Kouč Pivarník neuznává termín krásný fotbal

A říká : "Všem mužům se přece taky nelíbí stejná žena."

Kouč Pivarník je tvrdý trenér, který stejně jako řada dalších nelítostných, tvrdých trenérů v Česku potřebuje pocítit na sobě tvrdé nelítostné zacházení ze strany klubových bossů. Další takový drsňák je trenér Bohemians Martin Hašek. Bohužel, od klubových bossů se nedá očekávat, že budou více chápat současný fotbal ve světě než jejich trenéři. Fotbaloví trenéři jsou na tom stejně jako politici. Páni politici toho hodně napovídají a když je třeba včas a správně a prakticky jednat a nejen povídat a povídat, tak jsou vedle. Každého z nás ovlivňuje prostředí, odkud pocházíme, každý máme svůj strop. Jen málokdo z nás dokáže překvapit a dostat se do vyšších "hladin", než je obvyklé. V současnosti je u nás jediný trenér, který na naše poměry dosahuje nezvyklé úspěchy - trenér Vrba.

Tvrdostí klubových bossů rozumím nekopromisní požadování daleko vyšších technických kvalit hráčů a trvání na tom, že trenéři budou zodpovídat za nedostatečné technické kvality svých hráčů, a to i přesto, že se to "nenosí" ani v cizině, kde se to řeší nákupem drahých hráčů. To, že se to neřeší v cizině, neznamená, že se to nemusí, či nedá řešit ani u nás. Neexistuje žádný "přírodní" zákon, že u nás nelze vychovávat vysoce kvalitní fotbalisty. Neexistuje žádný skutečný důkaz o tom, že u nás nejsou talentovaní hráči. Zato existuje spousta důkazů o tom, že se neumí vychovávat fotbalisty evropské vyšší úrovně, že to trenéři neumějí, že nevědí jak na to.

Zlepšit náš fotbal po technické stránce není úkol podobný obtížností letu na Měsíc. Přestože náš fotbal nejvíc pokulhává v technických dovednostech, bez kterých (s vysokou úrovní) nelze dohnat Evropu, nic převratného se v tomto směru po léta neděje.

A pan Pivarník si dovolí přezkušeně prohlásit, že neuznává termín krásný fotbal. Dobrý fotbal je krásný. Na mizerném českém fotbalu čeští experti vysoce hodnotí dodržování taktiky, kondici, bojovnost. Což je samozřejmostí v Evropě už dávno. A navíc v Evropě se ví, že bez dobré techniky se hrát úspěšně nedá. Domnívám se, že český divák stojí oběma nohama na zemi a ví, že každý rok nebudeme nejlepší v Evropě. Ale také by chtěl vidět český fotbal,na který by byl pyšný. Tak jako se nemusíme stydět za současné škodovky, na rozdíl od těch před rokem 1989.