sobota 14. dubna 2018

Viděl jsem jenom část záznamu

Část záznamu utkání Slavia - Karviná. Zoufalý fotbal. Nedívatelný, těžká, blbá, nesmyslná, netechnická práce. Neuvěřitelné nedostatky prvoligových hráčů v práci s míčem. Pro koho se to vlastně hraje? Spousta záchranných vysokých odkopů nazdařbůh. Za tu chvíli, co jsem se díval, projevili kreativitu jenom Stoch a Hušbauer. Mezi kvalitním fotbalem a neustálým zoufalým bojem o míč (kvůli mizerným přihrávkám a nezažitému kombinačnímu stylu) je obrovský rozdíl. Kdo ty hráče vychovával v dětství? Proč si dnes takoví hráči neumějí poradit s těsným bráněním? Neumějí driblovat, neumějí přesné, přímé, nepokroucené přihrávky po zemi. Přihrát po zemi znamená, že míč neletí chvíli po zemi, chvílemi nenadskakuje, nekroutí ho nesmyslná, chybná faleš. Přihrát po zemi znamená čáru přímou jako od pravítka, míč se drží země jakoby přitláčený. Přihrávající hráč respektuje potřeby spoluhráče razancí přihrávek, reakcí na pohyb spoluhráče. V Lize mistrů to ukazují běžně hráči Manchesteru City. Zvládnutí přihrávek po zemi v různých situacích je dávno známým požadavkem dobrého fotbalu.

Naučit se tak kopat do míče není problém. Začíná se tréninkem na odrazové stěně, čímž se získá cit pro míč v obou nohách. Je třeba kopat do míče různými částmi nohou, klopit, nakrucovat nohy, atd. Naučit se přesnému, rychlému odesílání přesných přihrávek. Rychlá výměna míčů závisí na přesných, překvapivých přihrávkách po zemi, aby soupeř neměl čas zasáhnout. Viz Barcelona, Real, Manchester City. Přesnost, přímočarost přihrávek se např. učí a kontroluje na bílých postranních a jiných čarách na hřišti. Dá se to naučit dost rychle, pokud se zvládne blesková kopací technika na trenažéru (odrazové stěně). Kopat do balonu jako v Čechách by mělo být trestné, alespoň u profíků. Myslím tím zvedání míče v situaci, kdy je to nesmyslné. Stejně tak jako neposílání míče patřičně vzduchem, vyžaduje-li to situace. Kdyby si Barcelona posílala míče tak jako v naší lize, tak by o ní nikdo nevěděl. Bojovala by stále o neustále ztrácené míče - tak jako v naší lize. Na co se dívají naši tzv. experti, když je v TV Barcelona? To přihrávací umění Barcelony není hráčům Barcelony vrozené, to je naučené. Pokud máte oči, kterýma se umíte dívat, jistě jste si všimli, že Suárez i Neymar měli po příchodu do Barcelony problémy s pochopením přihrávkového systému mužstva, museli se to učit, protože přihrávkový systém Barcelony je daleko "košatější" než všude jinde, kde dříve hráli.

Pochopitelně existují jiná špičková pojetí (Liverpool, Paris SG, Bayern, Real, atd.), ale všechno je založeno na vysoké přesnosti práce s míčem v jakýchkoliv rychlostech a situacích. Hráči těchto mužstev se s takovými dovednostmi nenarodili, byli tomu naučeni a také se toho hodně naučili sami.