neděle 29. dubna 2018

Jablonec - Liberec 2:0

Výborná názorná pomůcka, jak se nemá hrát fotbal, pokud to někdo vydá na DVD. Na takovém DVD nesmí také chybět ukázky, jak se nemá dělat reportáž z českého fotbalu v TV, jak to v tomto utkání předvedli oba reportéři, z nichž jeden byl asi Luděk Zelenka. Také rozhovor dalšího reportéra po zápase se dvěma hráči a oběma trenéry byl pravdivou zprávou o našem fotbalu, i když si to aktéři vůbec neuvědomovali. Nevědomé dobrovolné přiznání. Nevědomé přiznání špatné práce hráčů, trenérů a TV sportovních zpravodajů.

Chci upozornit čtenáře, že jsou mi odporné diskuzní příspěvky z internetových diskuzí, kdy někdo s předstíraným nadhledem kritizuje něčí práci, nebo znalosti či dovednosti, aniž sdělí svoje názory a dává jenom tajuplně najevo, že hodně ví. Taková ta rýpnutí, která se provozují už od vyšších ročníků základky. Např : "Konstatuji s lehce pobaveným úsměvem ..." , nebo : "Říká vám něco slovo pravopis?", nebo : "Vy jste volil jistě Zemana ....", nebo : "Co nového u lopaty?".

Takže to, co jsem napsal o utkání Jablonce s Libercem, není povýšeneckým, drzým vyjádřením z mé strany, ale konstatováním zoufalé úrovně našeho vrcholového fotbalu. Skutečně zoufalé a přitom snadno odstranitelné. Stačí jenom vědět a dělat to, co náš fotbal potřebuje. A dělat to tak, aby došlo ke zlepšení. Vy, kteří už znáte moje články, víte, že nejsem trenér, ani jsem nebyl. Nejsem taktický a kondiční expert. Víte, že se zajímám jen o to, co v našem fotbalu zaostává za Evropou. Tedy o dynamickou míčovou techniku. Zatím nemohu podat informace o tom, jak je moje metoda ověřována s úspěchem mimo Kosmonosy a kombinuje se s driblérskou přípravou. Až můj vzdálený přítel dovolí, zveřejním postup odlišné přípravy žákovského fotbalisty. Úspěch naší metody přišel dříve, než jsem očekával. A dějí se kolem toho věci, to mi věřte.

A ještě něco : když jedu kolem nějakého hřiště, vždy se dívám, zda tam mají odrazovou stěnu nebo odrazovou síť. Bohužel, zatím jsem to nikde neviděl. Ani na hřištích naproti boleslavskému OBI. Mohu Vás ujistit, že na těchto hřištích žádná fotbalová hvězda nevznikne, pokud se bude připravovat jen tam a na dalších hřištích bez odrazových stěn. Vysvětlení je jednoduché : Osvojení nějaké jedné technické dovednosti si nárokuje tisíce a možná i desetitisíce kopů. Záleží na obtížnosti a rychlosti osvojování, která je u různých hráčů různá. Odrazové stěny správně používané zkracují výrazně dobu osvojování. Proč? Protože vracejí (odrážejí) míč, není třeba při individuálním tréninku běhat kilometry navíc pro míč. A je to zajímavá činnost, pokud Vás baví kopací technika. Až uvidíte někde Michela Platiniho, zeptejte se ho, co a jak trénoval na plechových vratech v dětství po celé hodiny. A třeba i sám.