středa 24. října 2018

Fotbalový pravopis

Článek s tímto názvem jsem napsal už 10. dubna 2017. Někdo se k němu na mém blogu podle statistiky dnes čtených článků vrátil. I když jsem autorem tohoto článku, doporučuji si jej přečíst. Sotva totiž někde najdete v našich pramenech takové informace o tréninku prakticky použitelné (zápasové) techniky s využitím odrazových stěn. S vynalézavým používáním odrazových stěn při osvojování kvalitní dynamické míčové techniky je pak možné kopat na daleko vyšší úrovni, než je u nás zvykem.

Když se dívám v TV  na 1. a 2. ligu, vidím v práci s míčem začátečnické nedostatky, a to nemalého množství hráčů. Tyto hráče by bylo možné v krátké době "vyléčit" z chybně provedených kopů do míče nebo manipulací s míčem v různých situacích. Tak jako se mají hráči chovat takticky v určitých situacích podle požadavků trenérů, tak také mají hráči používat obě nohy a správně volené části nohou v různých situacích. To správné používání nohou trenéry u nás nezajímá, protože to sami na patřičné úrovni v mládí neuměli a tudíž nevědí jak to učit. To není z mé strany nějaký znevažující, nepodložený útok, stačí se dívat na ligová utkání. A v TV je to vidět daleko lépe než v reálu. Když píšu o tréninku techniky, myslím tím téměř vždy trénink míčové techniky v pohybu. V našich mužstvech je zvykem co nejvíce při zpracovávání míče a při převzetí  přihraného míče postávat, "aby se to nepokazilo". Obzvláště v tom vynikají obránci, a to i dobře placení cizokrajní. Mamma mia!

Jiným zlozvykem je hrát rychle a neumět přitom ve vysokých rychlostech pracovat kvalitně s míčem.
Moderní fotbal se nedá hrát bez adekvátní techniky.

Na mém blogu je dost článků o fotbale, o tréninku techniky na odraz. stěnách. Návyk na správné používání nártu, placírky, šajtle, "rakousko-uherského" bodla, paty, čela, hrudi se dá na odraz. stěnách snadno vypěstovat. Stačí trochu při tom přemýšlet. A opakovat cviky tolikrát až to zvládnete na úrovni daleko vyšší, než je zvykem mezi našinci. Odrazová stěna umožňuje osvojit si náročnou dovednost daleko dříve, než skončíte ve fotbalovém důchodu jako při použití některých jiných metod.

A dovolte mi skončit závažnou výzvou : Fotbalisté, nestřílejte na branku! Nevidíte, že v ní stojí nějaký člověk?