neděle 14. října 2018

Slovensko - Česko 1:2

Dva české, kvalitně "spáchané góly". Na oba přihrál mistrně Dočkal. Protože se věnoval, ještě když byl ve Spartě, individuálnímu tréninku kopací techniky. Krmenčíka jsem nedávno kritizoval, že neumí vodit balon. A tento Krmenčík předvedl na Slovensku vysoce kvalitní, bezchybný únik s míčem a zakončil s přehledem gólem, "skoro jako opravdický, nefalšovaný fotbalista", jak by řekla stará paní Blažková. Míč před ním při vedení neskákal jako vyplašený zajíc (jako to bývalo dříve), klouzal po zemi, jak se patří v takových situacích a pokopával si jej od sebe při úniku jen tak daleko, aby o něj naivně nepřišel. Také nečekaná, překvapivá Dočkalova přihrávka byla přesná tak, jak to bylo zapotřebí - po zemi a kopnutá s citem pro postavení Krmenčíka,tak jako to kopal v dávné historii Mistr Pavel Nedvěd a jak to kope ve světě po desítky let spousta dobrých fotbalistů. Nebojte se, "jednou budeme dál" a také u nás se nebude jenom bojovat urputně o balon, ale také hrát tak, aby hra měla nějaký smysl a budila úctu fotbalových diváků.

Krmenčík se vynořil překvapivě v Plzni z ligového podprůměru a začal střílet kvalitní góly hlavou a nohama (třeba i z voleje). Nebylo to jistě tak, že by se jednou ráno probudil a začalo mu to samo od sebe střílet branky. Nepochybuji, že v Plzni začali určití hráči trénovat s Krmenčíkem zakončování a po nějaké době dosáhli určité kvality. A jistě tomu věnují stále velkou pozornost. A nyní, jak to vypadá, začali v Plzni nacvičovat přihrávky do úniku Krmenčíka a Krmenčíka učí to, co měl umět už v dětství : precizní vedení míče při úniku po předchozím výbušném startu.

A nakonec dodám : získávání kondice je dnes daleko odbornější činnost než osvojování míčové techniky. Kondice se rovná : výzkum, laboratoře, měření potřebných ukazatelů a především tvrdá tréninková práce.

Technika u nás : očividně nedostatečná a špatně vedená tréninková práce. Na prvním místě je zapotřebí zapomenout na stesky na nedostatek talentů a začít potřebnou soudobou techniku vyučovat, a to v potřebném rozsahu času a potřebném množství technických prvků. To znamená vyučovat daleko více technických prvků a to podle nejlepších světových vzorů. Tak, jako se nečeká, že se objeví velký kondiční talent, tak se nemůže čekat na technické talenty. Potřebná technika stejně jako potřebná kondice se musí účinně vyučovat! Soudobá česká fotbalová technika odpovídající asi tak "mateřské školce a základce" světové fotbalové techniky je ostudou. Stoper JZD Kančí Lhota není zrovna nejlepším vzorem pro fotbalovou mládež, jak mi sdělila stará paní Blažková.

Rozdíl mezi světovou třídou a naší "osmiletkou" není zase tak veliký, aby nešlo svět dohonit. Ono i ve velkých mužstvech vidívám někdy "dřeváky" k pohledání, nebo skoro vyhaslé bývalé hvězdy.