pondělí 10. prosince 2018

Opět špatný odtok vody z bradlecké silnice u márnice

Je to v té zatáčce u márnice. Pokud již po déšti oschne chodník, špinavá voda ze dvou kaluží u chodníku zanechává stopy na chodníku a ukazuje tak, jak daleko tato špinavá voda dolétne po průjezdu auta v blízkosti chodníku. Tato voda zasáhne nejenom chodník, ale i travnatou úžlabinu mezi chodníkem a plotem u márnice! Našinec nemá šanci uniknout.

No a pokud napadne sníh, což se prý v zimě stává(podle důvěryhodných pamětníků), v zatáčce se pak objeví prosolená sněhová břečka - navíc zase ještě špinavá. Zkuste jako já sprintovat s bolavou nohou po kluzkém chodníku, když se od Canaby řítí pilot formule 1, který to rve na plný koule, protože musí snížit tréninkový čas pro průjezd  přes Kosmonosy.

V chodníku u zatáčky jsou dva kanálky opatřené na chodníku mřížkou. Za plotem v areálu márnice jsou stromy, které přispívají listím nejen do úžlabiny mezi chodníkem a plotem márnice, ale také pilně dotují listím i chodník a silnici.

Uvedu nyní závady :
1. Kanálky se ucpávají listím, blokují tím odtok vody, jak jsem zjistil s využitím logiky 7. stupně šmouly Koumáka.
2. Kanálky mají malou vnitřní hloubku. A asi malý spád. Šel jsem tudy večer a navíc jsem musel sprintovat, abych neobdržel nástřik neprůhlednou kapalinou ze zatáčky, takže nevím, zda je tam ještě ten zvýšený asfaltový okraj před vstupem vody a listí do kanálku, což by nenapadlo ani šmoulu Koumáka.  
3. Mezi oběma kalužemi je na silnici u chodníku asfaltový hrb.
4. Zmíněná úžlabina asi nemá patřičný spád k odvodu vody. Odvod vody? Ale kam? Může ta voda po projití kanálky z úžlabiny někam odtékat? Úžlabina bývá prý plná listí.

Kanálky jsou kupované, ale asi nestačí svými rozměry na bezproblémové odvádění vody a listí. Správně provedené odvodnění by mělo po dešti v krátké době odvést ze silnice vodu. V jak krátké době? Netroufám si říct. Kdoví? Pět minut by mohla být třeba maximální hranice. Za hodinu odtoku je už třeba někoho odpovědného zavírat zodpovědně do obecní šatlavy.

Pokud jde o sněhovou břečku, to už je jiný šálek kávy. Břečka vytvoří malé jezero s dostatkem vody a sněhu pro celodenní ostřik kolemjdoucích. A dobře jim tak! Nemají škudlit a mají si koupit Rolls Royce.