středa 29. dubna 2020

Záznam finále MS v Itálii 1990

Německo - Argentina 1:0

Němci hráli daleko lépe než v semifinále s Anglií. Argentina s Maradonou byla kondičně na tom špatně, takže Němci mohli praktikovat svůj fotbal, který jim Angličané díky trenérovi Robsonovi nedovolili praktikovat. S Argentinou měli Němci spoustu volných prostorů ke svým oblíbeným rychlým vyvážením míčů, měli dost času ke zpracování míčů a k rozumně přihrávaným míčům na málo těsně obsazované spoluhráče. To jim Angličané nedovolili správně použitou taktikou trenéra Robsona. Těsně obsazovaní Němci nebyli schopni se technicky zbavit dotírajících Angličanů, takže v časové tísni a nedostatku prostoru to řešili "po česku". Kopnutím do balonu nazdařbůh bez znalosti pozic spoluhráčů. Hra na náhodu, dodnes oblíbená v Čechách a na Velké Moravě.

Příčina : ignorace driblérských dovedností, sázka jenom na rychlost, kondici, přesnou hru (přihrávky a střelbu) při vytváření dostatečně velkých volných prostorů v rozestavení soupeřů. Tehdy ale toto německé pojetí slavilo úspěchy. Fotbalový blitzkrieg.

Od té doby uplynulo 30 let. Od té doby se objevilo určité množství trenérů, kteří ovlivnili ve své době světový fotbal. Byla věnována ještě větší pozornost kondici, taktice, individuální technice a také ještě větší důraz byl věnován kolektivní technice. Např. trenérem Guardiolou, který se toho hodně naučil od Johana Cruyffa. Nevím, jestli se tento termín používá, zda existuje v odborném světě, ale kolektivní technika je veledůležitá pro soudobý fotbal. A bude i nadále důležitá v budoucnosti.
Do kolektivní techniky patří např. Guardiolův přihrávkový systém, který používá do určité míry už spousta mužstev - pro jeho výhody.

Takže si dovolím uvést svou vizi fotbalové budoucnosti v technice:
Bleskovost práce s míčem, bleskové nohy v soubojích, všichni hráči budou ovládat výbušné starty s míčem, blesková a přesná střelba v nedostatku času a prostoru, všichni hráči budou umět hlavičkovat jako Angličané, všichni budou umět kopat oběma nohama (díky tomu, že někdo konečně začne dělat statistiky nevstřelených branek kvůli jednonohosti), všichni se naučí střílet kvalitně různými částmi nohou a třeba i zády, bude-li to potřeba. Driblink nebude brán už ani českými trenéry jako naivní, hloupá frajeřina. Hráči nebudou vychováváni jako poslušní sluhové trenérů, kteří se za každou cenu snaží udržet na svých místech bez kvalitních fotbalových výkonů jenom důrazem na body za každou cenu.U mužstev budou trenéři míčové techniky. U hráčů se bude muset umět probudit kreativita, dobrovolná pracovitost, touha jít dále ve svém vývoji. Příkladem je např. nová evropská hvězda, norský mladík Haaland, nyní v Dortmundu.

Kreativita : zkuste porovnat obrovskou hereckou kvalitu Jiřiny Bohdalové s kvalitou některých hereček v televizních seriálech. Nebo Karla Gotta a nějakého dnešního nezapamatovatelného nešťastníka, který se odváží zazpívat nějaký Gottův hit ve vzpomínkovém pořadu na Karla Gotta. Tím neříkám, že se takový zpěvák nemůže stát výraznou osobností, pokud najde svou cestu a bude vědět jak na to a bude tomu věnovat potřebnou spoustu času a bůhví čeho ještě.