pátek 11. září 2020

Nepovinná a bezplatná četba: Názory fotbalového netrenéra (3)

Aby mohlo vzniknout u nás kvalitní mužstvo pro dnešní fotbal, musí být definováno, co to vlastně kvalitní evropský fotbal je. Dále musí existovat trenéři, kteří budou schopni takový fotbal úspěšně vyučovat. To znamená, že nebude stačit jenom trénovat po staru nové technické prvky - bez důrazu na výsledky tréninků. Tyto prvky si musí všichni hráči mužstva na potřebně vysoké úrovni osvojit. Všichni, jinak to nepovede k úspěchům. Pokud se bude trénovat jako dosud, tzn. že hráči budou hrát na rozdílných úrovních - díky nekvalitním, nedotaženým tréninkům, špatně koncipovaným, bude hra vypadat opět rozháraná, hráči se nebudou chápat, nebudou schopni kolektivně pracovat na potřebné vysoké úrovni. Jenom individuálně vysoce kvalitně připravení hráči mohou hrát hodnotný týmový fotbal.

Z utkání ČR - Skotsko bych se rád zastavil nad bojovností Holoubkova mužstva, nad Holoubkovským pojetím, které se kdysi projevilo v době, kdy Holoubek trénoval Spartu a Sparta dosáhla v některé evropské soutěži (LM nebo EL?) v podzimní části zajímavé úspěchy. Tato bojovnost (nasazení) plus technika vysoké evropské úrovně by mohly být v budoucnosti charakteristickými rysy našeho fotbalu. Pokud jde o bojovnost a běhavost, začíná se situace zlepšovat. Příklad Trpišovského Slavie působí, i když z toho někteří hráči asi nemají "nezvladatelnou" radost. Pokud jde o techniku, stále je zde malá náročnost ze strany hráčů, trenérů i majitelů fotbalových klubů. Je třeba méně přemýšlet o chybějících talentech, ale více o metodách, jak naučit hráče kopat do balonu na vysoké úrovni. To znamená trénovat metodami, které vedou k úspěchům. Z toho, co vidím v TV, je zřejmé, že se to neví, že se neznají potřebné metody.

A na závěr znovu zopakuji názor sportovního velmistra, Jaromíra Jágra: "Když něco neumím, tak to trénuji tak dlouho, až se to naučím."

K tomu dodám, že J. Jágr byl praktik, takže věděl, co trénovat a jak to trénovat. A dělal to tak kvalitně, že je nejlepším Evropanem v NHL - v bodovém hodnocení.

A ještě dodám, je třeba to mít v hlavě v pořádku - v trenérské i hráčské, aby se trénovaly
 věci potřebné pro fotbal dnešní, nikoliv pro fotbal pro pamětníky.