pondělí 17. května 2021

Zkuste Bizonovy metody tréninku míčové techniky (5)

 Takže konečně začnu s informacemi o jiném pojetí tréninku. Už dříve jsem napsal o tom, že chyba je u nás už v základu tréninku práce s míčem. Pojetí tréninků v Čechách neodpovídá tomu, jaký fotbal se nyní hraje ve vysoce kvalitních evropských mužstvech.

1. Chyba v základu tréninku práce s míčem: Trénuje se pro jiný fotbal, než jaký se hraje v evropské špičce. Nepoužívá se individuální trénink na účinných trenažérech, protože se neznají. Trenažérový  individuální trénink dynamické míčové techniky umožňuje hrát hráčům vysoce kvalitní kolektivní fotbal, umožňuje hráčům hrát s kreativitou, která se nemůže projevit při malém technickém rejstříku, navíc používaném nepřesně a s nedostatečnou rychlostí.

2. Dnešní fotbal vysoké úrovně vyžaduje vysokou přesnost práce s míčem při nedostatku prostoru a času. Pokud se neznají metody na získání vysoké přesnosti práce s míčem ve vysokých rychlostech, nezbývá než kupovat za obrovské peníze fotbalové hvězdy, pokud někdo má peníze a chce postavit velké mužstvo. Rozdíly mezi hráči se přičítají většímu či menšímu talentu. Ono je to ale složitější. Jako v jiných oblastech života je obrovsky důležitá možnost získávat potřebné informace ve správném období - informace podávané srozumitelně ( s přihlédnutím k věku hráče a jeho současným zkušenostem). V dětství jsem neviděl hrát naživo žádné reprezentanty. Viděl jsem je jen v kině ve filmových týdenících a málokdy jsem měl možnost je vidět jen tehdy , pokud mě někdo pozval domů podívat se na televizní utkání na tehdy se vzácně vyskytujících televizorech. 

Neslyšel jsem o tom, že by nějaký Tarzan slezl se stromu v pralese a okamžitě prokázal talent při prvním setkání s míčem. Každý potřebuje vzory, informace, učednická léta a mít štěstí na učitele a trenéry. Michelangelo, Leonardo a Rafael chtěli tvořit a měli štěstí, že se učili u mistrů, u kterých získali přístup k tehdejší kvalitní úrovni renesance, což jim umožnilo poté vytvářet mimořádná renesanční díla.

3. Individuální trénink dynamické míčové techniky mohou vyučovat a řídit jenom trenéři, kteří dokážou demonstrovat práci vysoké úrovně s míčem přesně a správně a dokážou se chovat k hráčům slušně, inteligentně a vždy s vědomím, že výsledkem jejich práce musí být probuzení kreativity hráčů s pomocí velkého počtu osvojených technických dovedností. Kreativita bez vysokých technických kvalit neexistuje, fotbal je pak udřený, nudný, nezajímavý - nádeničina. Řvaní na hráče při tréninku techniky se nesmí připustit. Každý hráč má jinou dobu osvojení nějakého technického prvku a všichni hráči si musí osvojit všechny potřebné dovednosti, někdo dříve, někdo později. Nikoliv buzerace, ale promyšlený technický a kondiční trénink vedou k úspěchům. Technické kvality a kondice jsou lékem proti bezradnosti hráčů v utkáních. Všechno nejde vyhrát, ale je možné odejít z hřiště jako fotbalisté, nikoliv jako nešikovní, málo nápadití zoufalci, kteří prozrazovali svou hrou, že jim chybí spousta hodin správného technického tréninku. 

4. Místo čekání na to, že se objeví nějaký talent, nabízí moje tréninkové metody výchovu kvalitních techniků ve větším množství a pro dnešní fotbal, jaký se hraje ve světě.