čtvrtek 6. května 2021

Zkuste Bizonovy metody tréninku míčové techniky (4)

 Sparta - Slavie 0:3

Chelsea - Real 2:0

Dva zápasy k zamyšlení. Chelsea - fantastická práce trenéra Tuchela a jeho mimořádně rychlých a přesných hráčů. Studoval jsem kdysi průmyslový design. V "průmyslovém dyzajnu" nejde jen o praktičnost, ale také o vzhled, který také má svůj podíl na prodeji. V "zevnějšku" výrobku nemají být prvky, které odpuzují kupující, ale naopak prvky, které upoutávají pozornost i v případě konkurenčních výrobků stejných technických a užitných kvalit. 

No a "dyzajn" trenéra Tuchela a hráčů v tomto utkání byl úžasný. Nádherná, čistá práce, propracované detaily. Tři bleskoví útočníci a za nimi mimořádný středový hráč Ngolo Kanté. Velká přesnost přihrávek posílaných do správně volených prostorů pro ty tři vpředu, to byl fotbalový blitzkrieg. Jediný, zatím na potřebnou úroveň nedotažený detail spočíval v brankovém zakončování brejků, které přímo deklasovaly soupeře.

Real je soubor chytrých, zkušených hráčů, ale tohle bylo nad jeho síly. Tři středoví hráči Realu nestačili na tuto Tuchelovu fotbalovou válku. Ve středu hřiště by musel mít Real daleko pohyblivější borce a v útoku nejenom kvalitního Benzemu. Fotbal je ale také o taktice, takže dobrou taktikou a vhodnými hráči je možné porazit kdekoho, třeba i Chelsea Londýn. 

Sparta má nekvalitní "dyzajn". Nejdále je u nás v "dyzajnu" Slavie. "Dyzajnér" Trpišovský dokázal vystrašit i známé lepší týmy ze Západu. Sparta má spoustu nedostatků, má hráče, kteří na dnešní fotbal nemají. Neuvěřitelné nedostatky technické, kondiční, malá bojovnost, pomalost. Zaráží mě, když někdy vidím Spartu, že nemají už ani tu sparťanskou rvavost. Diskutéři na internetu správně upozorňují na to, že Sparta nakupuje hráče s prošlou životností, fotbalově předdůchodové, hráče průměrné (z hlediska naší ligy). V naší lize hrají bystří mladí kluci, kteří by při dobrém vedení mohli hrát ve Spartě daleko lépe než současní rozšafní neuspěchaní stařešinové. 

Když se sejde pomalost ve svých různých podobách s technickou zaostalostí, tak je spolehlivě zaděláno na ... A tož tak ...