středa 26. května 2021

Zkuste Bizonovy metody tréninku míčové techniky (6)

Moje metody se nedají praktikovat bez důležitého starodávného trenažéru - odrazové stěny. Kdysi se používala místo odrazové stěny vrata od stodoly. Měl jsem tu čest vidět v mé rodné obci dva bombarďáky (starší o čtyři roky), kteří trénovali dlouhodobě na vratech. Takové přesné pecky z voleje a z halvvolejů jsem neviděl od té doby ani na trénincích prvoligových hráčů - s výjimkou Slováka Jozefa Adamce, československého reprezentanta. Čest jeho památce! Podobný bombarďák jako Pan fotbalista Adamec hrál později v AC Milán. Jmenoval se Marco van Basten!

Hodně statický trénink (v minulosti) na vrata jsem na základě pokusů upravil na trénink dynamické míčové techniky pro dnešní fotbal s využitím odrazových stěn a odrazových sítí a dalších účinných pomůcek. Všechno, na co se dá nakopávat míč, nemá sloužit jen k lenivému pinkání na zeď. Vrata garáže, vrata stodoly, betonová podezdívka plotu, sportovní lavička položená na bok jako odrazová pomůcka a další vhodné odrazové pomůcky se dají v nouzi použít na procvičování některých velmi důležitých technických prvků pro dnešní fotbal.

Postranní čáry a středová čára se dají využít k nácviku přesného vedení míče a pozor!: také k nácviku a kontrole přesnosti, přímosti střelby a přihrávek! To už je ale vysoká fotbalová škola!

Odrazová zeď je základním prvkem na získání citu pro míč. Ať již statickým nácvikem nebo nácvikem v neustálém pohybu je možné získat přesné pohotové nohy (obě!) pro driblink, pro dnešní souboje o míč v nedostatku místa, pro získání správných návyků při práci s míčem, pro explozivní starty na míč, pro bleskové odpoutání se s míčem od soupeře, pro střelbu nártem, šajtlí, pro přihrávky všech druhů, pro rohové a trestné kopy, pro brejky, pro kombinace v různých počtech hráčů, pro spolehlivé tlumení prudkých míčů, nebo z vysoka přilétajících míčů. 

Nejdříve je nutné zvládnout "fotbalový box či šerm", to jest zblízka nakopávat míč střídavě oběma nohama na zeď a postupně podle zlepšování zrychlovat nakopávání a vracení míče na zeď, měnit vzdálenost od zdi, naučit se udržovat míč stále na zemi (veledůležité), po zvládnutí udržení míče na zemi zvedat míče na zeď a odražené bleskově srážet na zem a vracet na zeď po zemi. Trénuje se to stále - po celou kariéru - fotbal bude stále rychlejší. Časem je třeba se dostat vrchol svých možností. Důležitost této metody pro rychlé nohy poznáte v soubojích s hráči, kteří budou běžecky rychlejší, ale pokud tuto metodu nebudou znát, tak v soubojích o míč budou prohrávat. (Toto je ověřeno!) Běžeckými tréninky se zvyšuje rychlost běhu. "Fotbalovým boxem" se zvyšuje rychlost nohou v soubojích, při střelbě, při co nejrychlejším odehrání míče,  při vypichování míčů, při driblinku, při nečekané potřebě startu s míčem, atd.

Zeď slouží k získání citu pro míč, pro lehkost, pro eleganci, pro agresivní výpady, pro důraz, pro odpichy s míčem, pro pohotovost, pro kvalitní kontrolu míče v dnešním fotbale. 

No a to je teprve nenáročný začátek Bizonova individuálního tréninku! Sám si vařím, sám si peru, že se na to ne...... .