čtvrtek 12. srpna 2021

Chelsea - Villareal 1:1, prodloužení 0:0. Na penalty pak vyhrála Chelsea

Úžasná válka. Výborní trenéři: Tuchel a Emery. Výborní brankáři, výborní obránci, výborní útočníci. Nebylo to takové to opatrné utkání, na které se nedá dívat, jak to bývá ve finále nějaké soutěže. U nás se taková opatrná utkání hrávají už od zahájení ligy v srpnu až do konce v příštím roce na jaro. U nás se říká: Krása musí jít stranou, když jde o body. A krása jde opravdu stranou, ale kdo se na to má dívat? 

Navrhuji, aby se to také začalo praktikovat v divadlech, ve filmu, v baletu, v románech. Např. spisovatel napíše humornou knihu, ve které nebude skoro žádná legrace, protože napsat zábavný román je veliká dřina, takže legrace musí jít stranou. 

Když se budoval u nás socialismus, tak vedoucí soudruzi to brali velmi vážně, hodně se schůzovalo, hodně lidí prošlo politickými školeními, hodně se studovaly postupy soudruhů v jiných socialistických zemích, pracovní kolektivy si dávaly závazky k různým výročím. Vedoucí soudruzi to brali velmi vážně, jenom jim nějak nedošlo, že na Západě to už dávno vědí, jak se to má dělat a že zapálený bolševický byrokrat nemůže řídit hospodářství, i když by chtěl sebevíc lepší zítřky pro pracující. Čínský komunistický ekonomický reformátor Teng Siao Pching se poučil tam, kde bylo třeba a začal dělat to, co Čína už dávno potřebovala. 

Napadá mi, kde se asi učí a od koho naši fotbaloví experti? Práce s míčem našich nejlepších fotbalistů se  liší od práce špičkových fotbalistů na Západě. Pokud jde o "fotbalový pravopis", připadá mi, že ti, kteří tento pravopis vyučují, asi mají dnes už neplatná pravidla fotbalového pravopisu.

A ještě něco: v záběrech po utkání bylo vidět Petra Čecha, který asi má nějakou funkci v Chelsea. Napadne někoho od nás, kdo se s Petrem zná, zeptat se Petra, jakými způsoby trénují hráči to současné pojetí? Např. ty dlouhé, mimořádně přesné přihrávky?

Pochopitelně - jen pokud to nepatří do "firemního" tajemství.