sobota 28. srpna 2021

CSKA Sofia - Plzeň 3:0

Zoufalá hra Plzně. Vedoucí mužstvo české ligy nemohlo hrát jinak, protože je trénováno špatně po technické stránce. To se dá lehce poznat. To člověk zírá, jaké zhovadilosti z doby asi tak Jana Žižky z Trocnova se trénují. A jak to někdy vidím v televizi, ti hoši to trénují se zaujetím. Někdy mívám podezření, že ani hráči, ani trenéři se v TV nedívají na utkání nejlepších evropských mužstev. Pokud se dívají a přitom to není vidět na jejich hře, tak tu není něco v pořádku. Buď si hráči nevěří a myslí si, že na takový fotbal nemají, anebo jsou spokojeni s tím, co umějí. Anebo trenéři nejsou schopni naučit technické detaily špičkového fotbalu. 

Nejsem trenér, ani jsem nikdy trenérem nebyl, přesto vím, že technický trénink musí být koncipován pro hraní vysoce kvalitního fotbalu. Trenér musí pochopit, v čem se liší dnešní český fotbal od špičkového fotbalu a musí vědět, jakým způsobem se to má vyučovat. Dnes se už nedá spoléhat na to, že někde na plácku se objeví velký talent. Sny o tom, že v českých trenérských časopisech zveřejňovaná cvičení zvýší kvalitu hry, jsou bohužel jenom sny. Jakákoliv cvičení vymyšlená pro zvýšení herních kvalit neuspějí z několika důvodů. Především proto, že hráči, ani trenéři neumějí to nejdůležitější, neumějí základ!!! Hráči, ani jejich trenéři neumějí kopat v potřebné úrovni do balonu a neznají "fotbalový pravopis". Ovládání míče, a to oběma nohama, musí být na úrovni evropské špičky. To se dá naučit, stačí jenom vědět jak. A věnovat tomu potřebné velké množství hodin hlavně v dětství a dospívání. Bez práce nejsou nejen koláče, ale také ani góly.

Pochopitelně fotbal není jenom kvalitní míčová technika, je tam těch požadavků více. Ale tam už nejsem doma, takže nic nového zde neznám, ani nevymyslím, tudíž ani neporadím.