pátek 26. července 2013

Ani Diego Maradona ...

Ani Diego Maradona by se nenaučil hrát fotbal, kdyby trénoval v Kosmonosech. Hřiště je téměř po celý den prázdné, a to i v soutěžní sezóně (s výjimkou oficiálních tréninků). Josef Masopust, Pavel Nedvěd, Pelé, Zidane, C. Ronaldo, Maradona, Ibrahimovič a každý jen trochu dobrý fotbalista trávili dětství s míčem nebo tzv. hadrákem na hřišti, nebo na silnici, nebo na hliněných pláccích. Maradona, jak sám vzpomíná, hrál téměř každé ráno před vyučováním a pak po příchodu ze školy až do tmy. Žádný trenér svými tréninky nenahradí takto získané zkušenosti. Žádný malý hráč ovšem bez trenérů nezíská znalosti osobní, skupinové a týmové taktiky a věku přiměřenou kondici.

Nikdo se nenarodí jako fotbalová hvězda. Na to, aby se z někoho stala fotbalová hvězda, je vedle psychických a fyzických předpokladů potřeba spousty času účelně stráveného s míčem, daleko větší spousty (než je obvyklé) soubojů, přihrávek, střel a driblérských akcí. U každého, o kom se říká, že to má od Pána Boha, je možné v dostupných informačních pramenech vystopovat, že byl posedlý fotbalem a že tomu věnoval mimořádné množství času a přemýšlení. Jinak to nejde. A navíc to obrovské množství času musí být využito efektivně, ke stálému fotbalovému růstu! Porovnejte výše uvedené s fotbalovým vývojem, či nevývojem hráčů v naší 1. lize. S mizernou technikou do ligy přijde, s mizernou technikou v lize po létech skončí. Zřejmě to nikomu nevadí, asi ani majitelům klubů. Všeobecně se asi stále věří, že mimořádný fotbalista se náhodně objeví, že ho není možné vychovat. Kolik trenérů se pokusilo toto - ve skutečnosti nepodložené tvrzení - vyvrátit? Kdysi, ve fotbalovém pravěku, se tomu dalo věřit, když bylo méně informací a znalostí.

Pokud dostanu chuť do práce, přestože jsem už myšlenkově, inovativně líný jako spousta českých fotbalistů a trenérů, začnu psát o výchově kvalitních a patřičně drahých fotbalistů v článcích s názvy Fotbal v Podnikavé Lhotě.