čtvrtek 11. července 2013

Paní Dagmar!

O té mrtvé srně jsem se dověděl až večer. Doufám, že to nebyla srna ze hřbitova, která se tam občas objevuje. I když každá taková smrt srny je tragédie. Někteří řidiči se srnami, zajíci, bažanty, kočkami a psy v ulicích obcí nepočítají.

Pokud jde o kožené, úřední vyjadřování o práci městské policie, všiml jsem si také toho slova kadáver. Občané snesou bez následků i přirozenější vyjadřování. Vyjadřování potřebné, nebo vyžadované pro úřední styk není povinné pro informování veřejnosti, je-li možnost říct to jinak, je-li to možné "přeložit z češtiny do češtiny".

Ovšem špičkovým hnusem jsou různé zákaznické smlouvy. Vždy s předstihem, ještě než takovou zrůdnost začnu číst, začnu sprostě nadávat. Ještě nikdy jsem se v tomto přístupu nezmýlil. Téměř vždy je to napsáno malým, téměř neviditelným písmem, je tam plno povinností pro zákazníka a téměř nic pro prodávajícího. Je to psáno jazykem pro advokáty, kteří bez toho hnusu nemohou asi žít a vydělávat si na chleba. Asi jako dnešní malíři, kteří když nemalují hnusně, tak mají z toho výčitky svědomí, že jsou kýčaři. Nepochybuji, že jsou umělci, že jejich díla mají uměleckou kvalitu, ale domů bych si to nekoupil.

Pokud jde o pokusy o zákaz kamionů, mělo by se stále pokračovat, hledat řešení. Vím od občanů, kteří bydlí přímo u silnice, jak se jim chvějí, otřásají domy, které byly postaveny v době, kdy tu jezdily hlavně kravské povozy. Policie by se měla zaměřit také na nákladní tatry, které vozí asfaltovou drť. Ty jsou tak přeložené, že sotva vyjedou i malé kopečky. Ty asi jsou jedny z nejvíce škodících aut. Myslím tím škodících vozovce. Asi by šlo zjistit si z jejich dokladů, kolik toho vezou. Nebo z dokladů výrobny asf. drtě. A obecní úřad by mohl informovat pak (na toto velmi zvědavou veřejnost) na obecním webu. A přidat obětavě navíc a častěji informace o postupu v "boji s kamiony".

Zatím bohužel musím zde napsat, že Odnoha, pokud jde o informační kvalitu odpovídající duchu doby (přestože to dělá mimo své zaměstnání), vede asi o 100 koňských, pardon, mediálních délek. A nedělá mi potíže se tak vyjádřit, i když jsem politicky jinde než Odnoha.