sobota 18. ledna 2014

Námět na interpelaci

Náměstí před zámkem potřebuje ještě několik zásahů. Polská firma BPBP si opravila oku lahodícím způsobem svou budovu u náměstí i s nádvořím a parčíkem s kašnou. U hlavního vchodu jsou schody, na kterých se očividně nešetřilo.

Námět na interpelaci (lidově : na ohleduplné nabrání na rohy) se týká dvou problémů :

1. Ostudné keře u transformátoru. Tyto je třeba buď odstranit a nechat tam jen trávník, nebo je nahradit kvalitními a vzhlednými keři, které budou ošetřeny nějakou metodou pro správné zakořenění.
2. Deprimující špejchar. Špejchar je jednak pro zanedbanost ostudou náměstí a také nebezpečím pro děti ze školy. V oválném otvoru vysoko ve štítu jsou zbytky skla, které se mohou časem uvolnit. Pod tímto otvorem je rozpadající se stříška ze dřeva a oceli. Sklo i stříška se musí kvůli bezpečnosti osob odstranit. Pokud obecní úřad a městská policie nevědí, jak přinutit majitele špejcharu, aby nebezpečí odstranil, ať se zeptají na lampárně na boleslavském nádraží. Tam jim bezplatně a rádi poradí.

Na dveřích špejcharu a ještě na jednom otvoru jsou nápisy se řvavou "kolotočářskou estetikou", dokonale nekorespondující s pojetím náměstí. Pokud se to jeví někomu jako oživení náměstí, doporučuji jít kreativně ještě dále a otevřít tam bordel s červenou lucernou a s nápisem Noční klub Špejchar.

Pokud by majitel z blíže neurčených důvodů začal trpět studem a zničehonic mu začal vadit  vzhledový kontrast mezi náměstím a špejcharem, doporučuji jeden z mnoha způsobů, jak vylepšit vzhled jeho "chaloupky", tedy alespoň západní štítové zdi.

1. Opatřit všechna okýnka stejnými mřížemi, jaké jsou již v některých okýnkách.
2. Otlouci zbytky omítky na této zdi.
3. Oba velké otvory zbavit nápisů, natřít hnědou barvou, nebo prozatímně zabednit natřenými, hoblovanými fošnami.
4. Odstranit rozbité sklo a nebezpečnou, rozpadající se stříšku.
5. Natřít celou západní zeď světlou fasádní barvou, podobnou barvě pískovce. Tedy žádnou řvavou žlutou, nebo zelenou, či pod.