úterý 21. ledna 2014

Sócrates, the elegance of football

Dr. Sócrates byl jedním z nejlepších brazilských fotbalových záložníků všech dob. V dnešní době neexistuje asi nikdo s tak úžasnou technikou, jakou disponoval fotbalový elegán dr. Sócrates.  Sócrates, stejně jako Pelé a Maradona, díky své technice, sebejistotě a přehledu mohl hrát s optimální rychlostí podle potřeb utkání. Hrát s optimální rychlostí umějí dnes např. Messi, Iniesta, Ronaldo, Rooney, Ibrahimovič, Agüero, Falcao a Suárez.

Hrát s optimální rychlostí znamená hrát s rychlostí vedoucí k úspěchu ve hře, hrát tedy efektivně, nikoliv zbrkle, bez přehledu. Nehrát jako splašený kůň, neběhat stále jen alibisticky rychle, bez ohledu na situaci, jak to dělají hráči, kteří fotbal neumějí, i když za to berou peníze. Hrát za každou cenu rychle, znamená, že se maskuje tím nedostatečná technika, špatná individuální taktika a malá herní vyzrálost.
Stejně jako je chybou hrát pomalu v situaci, kdy je nutno zrychlit, je chybou hrát rychle tam, kde je v zájmu hry třeba z taktických důvodů hru zpomalovat, nespěchat. V Čechách trenérům nevadí, že hráči neumějí driblovat, neumějí kvalitně vodit míč, neumějí přihrávat přesně, rychle, ve správné okamžiky, neumějí střílet s vysokou přesností a razancí. Guardiola po příchodu do Bayernu Mnichov začal ihned s individuálním odstraňováním chyb u hráčů. U hráčů, kteří jsou posledními klubovými mistry Evropy!!! Vítězové Ligy mistrů!

Naši trenéři (místo zvyšování technických a herních kvalit hráčů a tím i zvyšování ceny hráčů) se věnují odborně se tvářícím vyprávěním příběhů o tom, proč zase prohráli, o tom, že je třeba zase nakoupit několik hráčů. Hráči v tisku a v televizi vyprávějí, že neví, proč prohráli (anebo tvrdí, že hráli dobře a jenom několik zbytečných chyb bylo příčinou porážky) a že si to musejí vyříkat v šatně a máknout ještě víc na tréninku. I kdyby čeští hráči trénovali 100 roků - kdyby to biologicky bylo možné - byli by na tom technicky stejně jako dnes! V naší zemi se neví, jak vychovat vysoce kvalitního fotbalistu, který dokáže víc, než jenom běhat a bojovat o míč ztracený po špatných přihrávkách.

Název tohoto článku je adresou videa o Sócratesovi (nebo Sócratovi?) na You Tube. Také tam jsou videa o Robertovi Rivelinovi, který asi byl vzorem pro Maradonu. Pochopitelně je tam dost videí o Pelém a Maradonovi. I když je dnes jiná fotbalová éra, na videích je spousta využitelných ukázek mistrovské techniky, spousta ukázek vysoké herní inteligence, nádherných přihrávek a herního přehledu, získaného hrou s mimořádnými soupeři, s nejlepšími mužstvy světa.