středa 15. ledna 2014

Novela tiskového zákona

Novela tiskového zákona vešla v platnost v listopadu 2013. I když není dokonalá, umožňuje zvýšení informovanosti občanů, týká se totiž tzv. radničního tisku. Umožňuje opozici zveřejňovat své názory na problémy obce v obecních novinách.

V r. 2006 se vydalo 400 milionů korun za rok na vydávání radničních periodik, což je více než náklady stran na nějaké volby. Takže bylo vlastně umožněno těm otrlejším, nebo z milosti boží těm naivním dělat si za peníze obce, tedy občanů, mnohaletou bezplatnou volební propagaci, třeba si pěstovat i kultík a vytvářet si - možná i nevědomky, protože se to dělalo všude možně a protože to dělala spousta papalášů - svůj výhodný mediální obraz.

Tam, kde není kvalitní opozice, kde chybí kritika podložená odborností a čestností, je větší příležitost pro korupci, jánabráchismus a pro škody vznikající diletantismem, které může způsobit každý z nás, pokud vstoupí na území, kde nemá co pohledávat, přestože mu jeho "slepá pejcha" říká, že na to má.

Jak říkal moudrý Šalala, prehistorický lovecký náčelník severokosmonoských kmenů : Sežere tě medvěd, budeš-li jako ješitný kanec skákat kolem táborového ohně a nebudeš-li pozorně naslouchat názorům kmenových stařešinů.