čtvrtek 17. května 2018

Sandokani narazili

Sandokani narazili - Olympique Marseille - Atlético Madrid 0:3. Atlético si s běžci z Marseille poradilo. Atlético hrálo velmi slušně, hráči zřejmě chtěli, nebo museli dohrát v jedenácti. Tentokrát trenér Simeone zřejmě volil ohleduplnější fotbal. Atlético přehrálo Olympique vyšší technickou kvalitou a svou propracovanou defenzivní hrou. Všichni hráči Atlétika mají vysoké technické a taktické kvality a mimořádně vysokou soubojovou kvalitu. Vyhrávat souboje v tlačenici (v zahuštěných prostorech) je pro ně povinností (díky Simeonovi), ale také oblíbenou zábavou. Takže kdo hraje proti Atlétiku, je téměř neustále napadán v nejnepříjemnějších, nejnevhodnějších okamžicích. Od trenéra Atlética je to obrovský výkon v oblasti defenzivy. Dnes by si Tomáš Ujfaluši v Atlétiku nezahrál. Když tam hrál dříve, tak takové požadavky na technickou vyspělost tam nebyly. Kontrola míče je u všech hráčů úžasná, ale Antoine Griezmann je ještě o stupeň v práci s míčem výše. Jeho hře se nedalo nic vytknout. Málokdy se vidí hrotový hráč s tak (řekl bych) logickým, racionálním konáním. Tedy vysoce praktickým konáním - řečeno jinak. Aby tak nějaký hráč mohl hrát, musí být mimořádně běžecky rychlý, s bleskovými starty, s výbornou technickou výbavou pro přesnou práci s míčem ve velkých rychlostech. Dále se musí umět chladnokrevně a úspěšně rozhodovat při zakončování. Všimli jste si, že Griezmann téměř nekazí? V tom mi připomíná Pavla Nedvěda. A stejně jako Nedvěd dokáže Griezmann velmi obtížné střely i přihrávky. Griezmann má také bleskové nohy v soubojích. To u rychlých hráčů není samozřejmostí, např. u českých. Na to je dobrá starobylá medicina - trénink rychlosti nohou - pro souboje - na odrazových stěnách. Tak zvaný fotbalový box. Míč se zblízka nakopává na zeď, střídají se obě nohy (!), jakoby se u zdi tančí, od zdi se vzdaluje a ke zdi se přibližuje. Rychlost se díky růstu dovednosti po čase zvyšuje a jde se časem na hranici osobních možností. Každý trénink na zdi (odrazové stěně) se začíná "fotbalovým boxem". Dnes je to nezbytnost pro současný fotbal, ale pochybuji, že jste to někde v Čechách viděli. Fotbalovým boxem se nejen zvýší pohyblivost nohou, je to také metoda, jak se rychle naučit kopat druhou, dříve "dřevěnou" nohou. Při kopání na zeď je nutno (!) naučit se také oběma nohama kopat nártem, šajtlí, placírkou, patičkou, holení, bodlem, kolenem, stehnem, patami a třeba i podrážkou ve skluzu a bůhvíčím ještě. Fotbal se nehraje jenom placírkou.

A ještě něco : Atlético hraje špičkový defenzivní fotbal, přitom má obvykle na hrotu velkou útočnou hvězdu. Dříve to byl Torrés, pak Tygr Falcao, Diego Costa a dnes Griezmann. Torrés a Costa se do Atlétika vrátili z Anglie, bohužel už mají léta. Torrés byl kdysi mimořádně šikovný, rychlý, gólový.
Důležitý hráč také ve španělské reprezentaci v nedávné slavné minulosti. To, že Atlético hraje defenzivní fotbal, neznamená, že jeho defenzivní hráči jsou "dřevěnými" hráči jako u nás. Jsou to technici, jaké u nás neuvidíte. Technici pro kombinace v "tlačenici". Howgh!