čtvrtek 16. srpna 2018

Atlético odehrálo velice kvalitní zápas (1)

Atlético Madrid - Real Madrid 4:2

Po skončení zápasu mi napadl nový fotbalový termín - důsledná technická disciplina. Zatím jsem viděl jenom jedno mužstvo dodržovat důslednou technickou disciplinu, a to právě Atlético. Již dávno existuje taktická disciplina. Tuto vzývají ve dne v noci trenéři z celého světa. Taktická disciplina je samozřejmě nezbytná součást fotbalu. Také by mohl existovat termín kondiční disciplina. O té nyní psát nebudu.

Trenér Atlética Argentinec Diego Simeone byl výborným fotbalistou. Byl tvrdým, agresivním záložníkem, pro soupeře extrémně otravným. David Beckham na ataky Simeona doplatil na jednom mistrovství světa vyloučením, když mu povolily nervy. A na Beckhamovy povolené nervy doplatila pak Anglie.

Ten cholerik, který je trenérem Atlética, který během utkání chodil jako podrážděný tygr v kleci v prostoru mimo obvyklé stanoviště trenéra při zápase, protože ještě stále měl zákaz řídit mužstvo ze stanoviště u trávníku, tak tento cholerik je jedním z největších současných trenérů podle mého názoru.

Hrát důsledně technicky disciplinovaně neznamená hrát neatraktivně. Naopak taková hra je pohledná, racionální a mohou ji hrát jedině technicky a takticky velmi kvalitní hráči. A pochopitelně kondičně velmi dobře připraveni. U nás už hrál důsledně technicky disciplinovaný fotbal jeden hráč v nedávné minulosti - Pavel Nedvěd.

I když je v názvu "důsledná technická disciplina" slovo disciplina neznamená v tomto případě nic jiného než kopat do balonu v potřebné kvalitě tak, aby to vedlo k úspěchům. Kopat tak, aby to mělo hlavu a patu. Chytrý fotbal se pozná snadno, většina detailů takového fotbalu se dá obhájit. Dokonale neumí hrát žádné mužstvo. Nesmyslné počínání se obhájit nedá. V naší zemi chybná práce s míčem nevadí natolik, aby se citlivě potírala už od fotbalových začátků.

(Budu příště pokračovat.)