úterý 13. listopadu 2018

Fotbal : důsledné dodržování technické discipliny

(Pokračování dvou dřívějších článků "Atlético odehrálo velice kvalitní zápas")

V těchto článcích jsem psal o svém termínu "důsledné dodržování technické discipliny". Důsledné dodržování technické discipliny je jednou z podmínek k úspěšné cestě k evropskému nadprůměru. Důsledné dodržování technické discipliny vysoké evropské úrovně lze praktikovat pouze hráči, kteří budou disponovat technikou vysoké evropské úrovně. Účelnou technikou vysoké evropské úrovně. Technikou odpovídající potřebám současných náročných taktických záměrů defenzivních i ofenzivních. U našich mužstev je dobře patrná technická nedostatečnost, nasadí-li soupeř důrazné těsné bránění. Použijí-li obě mužstva těsné napadání, z utkání se stává díky neustálému napadání nikam nevedoucí neustálý boj o míč.

Pokud jde o míčovou techniku, naši fotbalisté by potřebovali takové náročné "porotce", jaké mají soutěžící páry ve StarDance. Tito fotbaloví porotci by nejen upozorňovali na technické nedostatky, ale také by věděli jak různé nedostatky úspěšně odstraňovat. Takže by vlastně byli těmi, kteří našemu fotbalu chybí. Byli by trenéry techniky pro hraní zápasů na daleko vyšší technické úrovni. Je pozoruhodné, že nikomu z těch k tomu příslušných nevadí ty obrovské finanční ztráty na evropském fotbalovém trhu při prodeji našich fotbalistů. Naši fotbalisté nejsou neperspektivní, naši fotbalisté jsou jenom obětí trenérských metod neadekvátních soudobému evropskému fotbalu vyšších evropských pater.

Takže otázka zní, kde sehnat odborníky schopné zvýšit technické kvality našich hráčů? Doporučuji zapomenout na výmluvy, že nemáme talenty. Je málo fotbalistů, kteří se dokážou sami připravit na dnešní fotbal vysoké úrovně. Tak jako je nutné řídit kondiční přípravu, tak je nutné řídit technickou přípravu nikoliv jen pro naši ligu, ale pro  vyšší cíl - pro Evropu. To znamená připravovat hráče tak, aby mohli disponovat o hodně vyššími technickými kvalitami, aby byli na evropském fotbalovém trhu konkurenčně schopnější. Znamená to trénovat účinnými způsoby to, co vede k úspěchům. Nikde jsem nečetl burcující výzvy, aby se trénovalo tak, že to povede k úspěšné stagnaci.

Jenom taková drobnost : včera jsem měl možnost vidět tréninková hřiště (zřejmě mládeže) v blízkosti OBI. Kdybych byl posedlý sázkami, tak bych se vsadil, že na těch hřištích nevyroste žádná evropská fotbalová osobnost. Nebyla tam totiž ani jedna odrazová stěna! Pokud nemají v repertoáru FC MB něco podobně účinného, jako jsou odrazové stěny nebo fotbalová "squash účka" a pod., marno vzývati boha fotbalu. Také se vyplatí natáčet technický trénink a utkání kamerami a analyzovat to odborníky na techniku. A také poslat hloupého Honzu do světa, aby našel strom, na kterém rostou tito experti na míčovou techniku, když se u nás takové stromy nevyskytují.

Výborná kondice a kvalitní technika vysoké evropské úrovně jsou příčinou sebevědomí, sebejistoty "chudáka hráče, kterému se něco takového přihodí". Pokud se někdo takový objeví, budu se za něj modlit. Za jednoho se už modlím! Ten, i kdyby chtěl, tak nedokáže hrát špatně.