neděle 25. listopadu 2018

Tottenham Hotspur - Chelsea Londýn 3:1

Otřesný výkon Chelsea připomínající současný český ligový fotbal. David Luiz hrál tak nezodpovědně a špatně jako na mistrovství světa v Brazilii. Další brazilský reprezentant Willian zkazil hodně přihrávek, belgický reprezentant Hazard, špičkový hráč anglické ligy, měl pomalejší nohy při práci s míčem než obránci Tottenhamu.Český fotbal připomínala Chelsea špatnou prací s míčem. Všech jejích hráčů - s výjimkou anglického, nebo skotského, či irského hráče, který se jmenoval Bradley.

Psal jsem už dříve o důsledné technické disciplině. Toto utkání bylo ze strany Chelsea výbornou ukázkou lajdáckého a tím i netaktického přístupu k používání přihrávek, driblinku, vodění míče - zrovna tak jako v Čechách. Zato Tottenham používal technické prvky při hře tak, že to bylo přímo instruktážní video k tomu, o čem jsem tu již minule psal - k "důsledné technické disciplině". Důsledná technická disciplina není nějaký teror vůči hráčům, není to zotročování hráčů a není potlačováním jejich kreativity.  Respektovat dnes důslednou technickou disciplinu znamená hrát vysoce kvalitní technický fotbal. A to je možné jedině s osvojením dynamické techniky současné vysoké evropské úrovně.

Zvládnutí pravidel důsledné technické discipliny je jediná možná česká cesta k evropské špičce. Soudobý český fotbal by neměl být objektem dobře placené, předstíraně odborné "lidové tvořivosti trenérů a hráčů". 

A pokud jde o mne, tak si při sledování českého fotbalu říkám jako žáci darebáci na jedné nejmenované osmiletce : Sám si vařím, sám si peru, že se na to nevyseru!