sobota 23. března 2019

Anglie - Česká republika 5:0 (1.díl)

Takový fotbal jako hráli Angličané, mohou hrát i naši fotbalisté. Mimo hráčskou a trenérskou bezradnost (jak to udělat, aby mohli hrát takový fotbal) jim už nic nepřekáží v tom, aby hráli fotbal podobný anglickému, nebo jinému evropskému kvalitnímu fotbalu. Jo a ještě - abych nezapomněl, je zapotřebí, aby ligu nehráli hráči, kteří vzbuzují podezření, že na ligu (a na fotbal vůbec) nemají a u diváků vzbuzují různá podezření o tom, jak se do ligy, či do nižších soutěží mohli dostat.

Rozdíly mezi naším starodávným fotbalem a současným špičkovým evropským fotbalem jsou dobře patrné, takže by neměl být problém připravovat hráče tak, aby hráli to, co se dnes hraje ve vyšších evropských fotbalových patrech. Ovšem to by ale museli trenéři i hráči vědět jak trénovat, aby se hráči dostali na vyšší úroveň, a to na vyšší technickou úroveň.

Zatím to vypadá s naším fotbalem tak, že to budí podezření, že snad existuje tajné nařízení zakazující trénovat kvalitnější techniku a nařizující, aby se pozornost věnovala jenom kondici a taktice.

S těmi trenéry, kteří v současnosti v naší lize trénují, se náš fotbal po technické stránce nezlepší. A o jiných nevím, ani jsem o nich neslyšel. Pro mne je záhadou, že to těm trenérům s vysokou kvalifikací nevadí. A ono to nevadí také spoustě trenérů v cizině. O tom podali  veřejné svědectví včera naši hráči, reprezentanti hrající v cizině. Po technické stránce se totiž v cizině nezlepšili. Ono také málokterý trenér ví, jak zvýšit technické mistrovství hráčů. Zato na kondici a taktice si lebedí od rána do večera kdekdo. Proto jsou špičkoví technici - navíc kondičně a takticky použitelní - takovým drahým zbožím. V Evropě se válí nevyužité obrovské hromady peněz. K těmto (fotbalovým) prachům se nedá dostat fyzickým vniknutím do trezorů. Bezpečnější a snadnější cesta vede přes výchovu špičkových míčových techniků.

Mám dojem, že spousta trenérů, nejen u nás, má něco s očima. Když jsem studoval výtvarnou školu, musel jsem se umět dívat a vidět detaily, které neškolení přehlédnou. A pokud šlo o dezignérství, musel jsem pochopit, v čem se liší třeba designy automobilů amerických a italských od návrhů automobilů zbytku světa. Tehdy totiž americké a italské automobily diktovaly módu, i když to byly dvě odlišné návrhářské školy. Dnes je to jinak, dnes už umí dobrý design automobilů kdekdo.

(Bude pokračování.)