pondělí 4. března 2019

Jan Matoušek v Příbrami

Jan Matoušek po návratu do Příbrami (na hostování ze Slavie) hned v prvním utkání po návratu dal gól - podle některých informací za 58 vteřin po zahájení utkání, podle jiných to bylo za necelé dvě minuty. Pak také nahrál kvalitně na gól, bohužel Fantiš to nedal. Matoušek má pozoruhodný potenciál. V utkání hrál na podhrotu, kde se cítí nejlépe. Bořek Dočkal (Sparta) by byl pro něj vynikající náhrávač - pro zužitkování Matouškovy rychlosti. Bohužel Matoušek stále patří Slavii.

Matoušek běhá velmi rychle,velmi uvolněně, lehce, bez nějak zvlášť viditelného úsilí. Takových rychlíků asi u nás moc není. Pokazit kariérní růst takového hráče by mělo být přímo trestné.

Pozvednout sebevědomí takového hráče je možné rychle a účinně. A sice zvýšením jeho technických kvalit. A rozumím tím zvýšení technických kvalit nikoliv pro naši ligu, ale pro Evropu. Matoušek může být daleko lepší, pokud se odstraní nedostatky, které jsou v naší lize podceňovány, které nejsou považovány za závažné. Které trenéři nevidí. Například vedení míče při úniku : elitní evropští plejéři vedou míč vždy po zemi, v jakékoliv rychlosti. Míč jim neposkakuje, nenadskakuje, neodskakuje jim při vedení do stran. A takových neřešených detailů je u nás spousta. Budete-li si pozorně všímat práce s míčem velkých hvězd, uvidíte časem rozdíly mezi hvězdami a běžnými hráči. Špičkový hráč není vtělením fotbalového pána boha do lidského těla. Špičkový hráč jenom vykonává spoustu technických činností správně, přesně, v různých rychlostech a situacích, má postřeh, rychle se rozhoduje, protože má na to technickou výbavu. Rozsáhlá technická výbava mu umožňuje realizovat nápady, které většina fotbalistů nedokáže uskutečnit. To, že tak koná, není jen jeho zásluha, ale také je v tom hodně práce schopných trenérů. Každý superfotbalista se věnuje svému fotbalovému růstu také individuálními tréninky po oficiálních trénincích mužstva. V životopisech hvězd je spousta zajímavých, podnětných informací.