neděle 17. března 2019

Slavia - Sevilla

Slavia válcovala důrazem, bojovností a kondicí, ale po technické stránce zase spousta nedostatků. Kdyby Slávisté měli k velkému nasazení i adekvátní technickou "zručnost", nebo - chcete-li - technickou "nožnost", byli by postrachem evropských pohárů. Připomíná mi to Spartu, když začala kdysi "běsnit" v Evropské lize pod vedením trenéra Holoubka. Také bojovný, kolektivní a velmi emotivní fotbal. Bohužel trvalo to tehdy jen krátce.

Dá-li fotbalový pánbůh a všichni fotbaloví svatí, začnou se i čeští trenéři zajímat o pomalé fotbalové konání hráčů české ligy a netýká se to jen českých hráčů naší ligy. Pomalým fotbalovým konáním rozumím např. opatrné, zdlouhavé konání s míčem stoperů a obránců při rozehrávání, či posílání dlouhých přihrávek kupředu (často navíc nepřesných). Všichni hráči naší ligy při těsném bránění kvalitními cizími soupeři ztrácejí v soubojích míče díky pomalé manipulaci s míčem. Vypadá to v televizi jako střídání zpomalených a zrychlených záběrů. Rychlý úsek - práce soupeře, zpomalený úsek - pohyby s míčem hráče české ligy. Znovu opakuji  - českých i cizích hráčů naší ligy. Nedostatek snadno odstranitelný správným použitím odrazové stěny a dalších vhodných trenažérů.

Takový Stanislav Vlček, ikona Slavie, byl v běhu na naše poměry rychlý, ale v soubojích o míč těžkopádný, pomalý. Je rozdíl v rychlosti běhu a v rychlosti nohou v souboji o míč. Soubojová rychlost nohou se musí trénovat s pomocí trenažérů. Nohy musí kmitat při soubojích jako ruce boxera (ne zrovna přesně řečeno). Rychlá soubojová práce nohou je při dnešním neustálém napadání důležitým prvkem technické výbavy. Až mi to bude lépe (přesněji) myslet, popíšu technickou výbavu vysoce kvalitního evropského fotbalisty. Jinak řečeno - čím se liší fotbalová hvězda od "fotbalového okolí". Pokud se má vychovávat špičkový fotbalista, musí se přesně vědět, v čem se liší špičkový hráč v technické oblasti. Musí se vědět, co se má v dnešní době trénovat (a jakým způsobem) a co by bylo ztrátou času. Dnes existuje spousta tréninkových metod, nápadů, ale ne všechno vede k úspěchům.

Rychlost, přesnost, agresivita, rozum, fantazie, emoce! Ani jedno nesmí chybět! "Šťastný to muž, který s míčem dokáže takto konat!", řekla by asi dnes na Starém bělidle panu mlynáři a panu Proškovi paní kněžna, pokud by sponzorovala (z těžko pochopitelných důvodů) české ligové mužstvo. A psi Sultán a Tyrl by zatím - během diskuze o fotbalu - honili po Starém bělidle a po splavu panského kočího.