středa 12. června 2019

Máte synka a chtěli byste, aby z něj vyrostla fotbalová hvězda (5)

Všiml jsem si, že se někdo ze čtenářů vrátil do r. 2011 k mému článku s názvem "Jednoduchý trenažér na trénink dynamické míčové techniky pro fotbal". Datum zveřejnění 21. říjen 2011. Právě v tomto článku je základ individuálního tréninku míčové techniky. Bez této metody, nebo nějaké ještě lepší, lze jen stěží dosáhnout technického mistrovství pro dnešní fotbal. Alespoň já si to myslím.

Kvalitní fotbal - rovná se : kondice, taktika, míčová technika a kreativita. Kondice a taktika bez vysoce kvalitní současné míčové techniky nejsou zárukou úspěchů. A teprve míčová technika osvojená na vysoké úrovni a podložená potřebnou kondicí a taktikou umožňuje hrát nejlepším hráčům kreativně.

Trenažéry jsou potřebné k získání techniky pro současný fotbal. V současné době - pod vlivem úspěchů Slavie - je patrné, že se naše ligová mužstva ještě více věnují rychlému běhání, důslednějšímu napadání a nabíhání na centry do velkého vápna ve větším počtu hráčů. Takticky je to správné, bohužel technická výbava hráčů neodpovídá takovému taktickému pojetí. Vysvětlení je jednoduché : Nestačí jenom téměř stále rychle běhat a napadat, protože rychlostní fotbal se nemůže hrát jenom s rychlým běháním; hráči musejí umět také bleskově pracovat s míčem, bleskově reagovat nohama při soubojích o míč, bleskově a přesně přihrávat, střílet, bleskově se rozhodovat. Například známý bývalý útočník Slavie S. Vlček byl na naše poměry hodně rychlý, ale v soubojích o míč těžkopádný. Proč? Protože to, že je někdo rychlý v běhu, neznamená, že bude rychlý i ve fotbalových činnostech. To by se každý náš atlet, sprintér, který udělá stovku za 10,5 sec., mohl stát fotbalovou hvězdou a vydělávat si asi mnohem více.  Rychlost při práci s míčem se nezískává jenom běžeckými tréninky, ale správnými individuálními a kolektivními tréninky dynamické míčové techniky a pochopitelně s míčem, když se to jmenuje dynamická míčová technika. Tu zmínku o míči dodávám, protože u nás je všechno možné. U nás jsou stále ještě vzývána dvě fotbalová božstva : Taktika a Kondice. A když někdo toho moc s míčem neumí, tak se o něm řekne, že nemá talent. Každý bývalý nebo současný český fotbalista mohl být po technické stránce daleko lepší, kdyby byl trénován úspěšnějšími metodami pro osvojení techniky a pokud (pochopitelně) by chtěl být lepším.