čtvrtek 27. června 2019

Máte synka a chtěli byste, aby z něj vyrostla fotbalová hvězda (6)

Fotbalová hvězda podle mých představ :

Fotbalový univerzál schopný hrát v obraně, ve středu pole, v útoku. Obounohý, velmi rychlý, silově připravován podle metod vhodných pro současné fotbalisty. Bleskové starty s míčem, bleskové starty na míč. Bleskové nohy pro driblink a pro souboje o míč. Driblink nejen rychlý, ale také ten stále "zelený" - driblink klamavý, někdy pomalý, jindy pomalý se zapínáním nečekané akcelerace. Přesné přihrávky - prudké, pomalé, citlivé, v pohybu, ve stoje, odpovídající herní situaci. Dlouhé, krátké. Neuspěchané (reagující správně na situaci), jindy bleskově odesílané, jak nějaká situace vyžaduje.

Kvalitní hlavičkování v různých situacích. Kvalitně kopané rohové a trestné kopy. Těmi kvalitními kopy myslím kopy, které končí góly, nebo byly mimořádně nebezpečné. Přesná střelba na bránu mnoha správnými způsoby podle situace. Vedení míče, přesné, kontrolované a adekvátní situaci na trávníku nejen v blízkosti, ale také v prostoru, kam by se mohlo výhodně posunout těžiště hry přihrávkou.

Tak to byly moje představy. K tomu, aby se někdo stal fotbalovou hvězdou, nemusí být fotbalovým univerzálem, ale univerzál je podle mne to nejcennější "fotbalové zboží na trhu". Univerzála poznáte podle toho, že v situaci, když mužstvo prohrává a ztratilo sebedůvěru a další týmové hvězdy rezignovali, univerzál ještě bojuje. Proč? Protože toho hodně umí, nerad prohrává a hledá řešení.

Začátek cesty k výšinám je v kvalitním individuálním tréninku dynamické míčové techniky na různých trenažérech. O tom, jak je tento trénink důležitý pro získání techniky pro dnešní fotbal, se přesvědčuji při každém televizním přenosu z našeho fotbalu.

(Bude pokračování.)