pondělí 3. června 2019

Přihrávková empatie

Co je to přihrávková empatie? To je to, co chybí hráčům fotbalové Příbrami. To je to, co nechybí hráčům Manchesteru City díky trenéru Guardiolovi.

Miroslav Krieg, šéftrenér sparťanské akademie, vypráví : "Guardiola pracuje 12 hodin denně. Analyzuje soupeře, rozebírá hru vlastního týmu, připravuje tréninky a také se každý den dvě hodiny baví s hráči. Ukazuje jim videa, nebo jde s nimi na kafe, aby si mohli popovídat o soukromých věcech. Kdyby pracoval dvě tři hodiny denně, nikdo mu věřit nebude."

(Převzato částečně ze Sport magazinu. Také je tam názor Jar. Hřebíka, který považuje Guardiolu za soudobý trenérský vrchol. Na detailech na trénincích Guardiola pracuje s hráči osobně.)

Jürgen Klopp má mezi členy podpůrného štábu i španělského specialistu na vylepšování technických dovedností. Zatím jsem při sledování TV přenosů nezahlédl ani "minináznak" toho, že by se u nějakého našeho klubu objevil na tréninku alespoň na hodinu někdo podobný tomu španělskému specialistovi na míčovou techniku. Bez kvalitního specialisty na techniku hráčů pro soudobý fotbal si budeme poklidně zaostávat za Evropou.

A nakonec : Co to je vlastně ta přihrávková empatie?

Přihrávková empatie je :

+ Když hráč nahrává tak, aby spoluhráči nepřipravil těžké chvilky díky nepřesné přihrávce.
+Když je potřeba přihrát před spoluhráče, tak přihraje po zemi před spoluhráče.
+Když je potřeba ihned přihrát, ihned přihraje.
+Když se nepřihrává na nejvíce hlídaného spoluhráče.
+Když se přihrává na momentálně nejvhodněji postaveného spoluhráče.
+Když se nepřihrává na spoluhráče vysoce vzduchem, když je spoluhráč hlídán nejlepším, tvrdým a bezohledným hlavičkářem soupeře, ale je třeba přihrát přesně a patřičně rychle po zemi tak, aby soupeř neměl šanci.

Tak by se dalo pokračovat ještě dlouho... K tomu, aby mohl hráč projevovat přihrávkovou empatii, musí být vybaven soudobou kvalitní míčovou technikou používanou se samozřejmostí získanou správnými tréninky vedenými skutečnými odborníky na dnešní techniku, nikoliv tzv. "odborníky jen podle papírů". A ještě něco : když se má něco osvojit na potřebně vysoké úrovni, tak se tomu musí věnovat potřebně velké množství času a musí se postupovat postupy, které zaručují úspěch. Absolvování "fotbalové osmiletky nebo průmyslovky" nestačí tam, kde je vyloučeno úspěšně pracovat bez "kvalitní vysoké školy".

Ten ujetý termín přihrávková empatie není odněkud převzat, je můj. Inu, když pánbůh dopustí, i motyka, nebo Bizon spustí.